ZABRLJAO: Vulin da podnese ostavku, a konkurs da se ponovi!
Foto: N1

Zoran Stojiljković poručuje

ZABRLJAO: Vulin da podnese ostavku, a konkurs da se ponovi!

Politika -
Georgiev je ocenio da je pozitivno što je javnost otkrila nepravilnosti u konkursu i što je on zaustavljen u prvom koraku, odnosno što sredstva nisu ni podeljena

BEOGRAD - Profesor Fakulteta političkih nauka i član odbora Agencije za borbu protiv korupcije, Zoran Stojiljković i novinar Balkanske istraživačke mreže (BIRN) Slobodan Georgiev, ocenili su, gostujući u “Pressingu“ televizije N1 da konkurs Ministarstva rada za dodelu sredstava nevladinim organizacijama treba ponoviti.

Stojiljković i Georgiev smatraju i da bi ministar Vulin trebalo da podnese ostavku, i to ne samo zbog spornog konkursa već i zbog nekih ranijih poteza, ali ne veruju da će se to dogoditi.Georgiev je ocenio da je pozitivno što je javnost otkrila nepravilnosti u konkursu i što je on zaustavljen u prvom koraku, odnosno što sredstva nisu ni podeljena.

“Posmatrajmo pozitivno. Vulin je priznao da je zabrljao. Očigledno je nešto bilo pogrešno u proceduri da dodeli taj novac, a onda je on izašao i rekao da odustaje i da će novac preusmeriti u Fond za lečenje dece u inostransvu”, podsetio je Georgiev.

Gosti “Pressinga”, međutim, ocenjuju da, iako bi javnost to verovatno ocenila kao pozitivno, preusmeravanje sredstava u Fond za lečenje dece u inostranstvu nije rešenje, niti ministar Vulin ima ovlašćenja da to učini.Profesor Stojiljković ističe da u samoj strukturi budžeta postoji linija koja je namenjena za Finansiranje civilnog sektora, i da ako je novac za konkurs bio određen odatle, onda ministar ne može to da menja.

“Ja sam se ljutnuo, neću više da se igram, a sredstva ću preusmeriti u nešto što će svi građani proslaviti, ali one organizacije koje imaju kapciteta da se bave socijalnom zaštitom neće dobiti ta sredstva, čime će jedan broj kredibilnih NVO biti sklonjen iz veoma važnog posla“, ocenio je Stojiljković istčući da je to istovremeno poruka nevladinim organizacijama da ako istražuju i ukazuju na nepravilnosti, mogu na kraju da ostanu bez sredstava iz budžeta.

Stojiljković i Georgiev su saglasni u oceni da zbog toga konkurs treba ponoviti.Podsetimo, nakon što je u javnosti pokrenuto pitanje o budžetskim sredstvima koja su bila namenjena, kako se tvrdilo, "sumnjivim NVO", ministar Aleksandar Vulin je rekao da će taj novac, ipak, biti uplaćen Fondu za lečenje retkih bolesti dece.Gosti “Pressinga” su ocenili da netransparentno trošenje javnog novca nije novost, već da je novost da je Vulin uhvaćen u sovjoj nespremnosti, i to zahvaljujući volji Dragana Popovića iz Centra za praktičnu politiku, koji je sve to istražio.

Oni ističu da su i mediji i nezavisne institucije izloženi napadima kada ukazuju na nepravilnosti u radu državnih funkcionera. Georgiev je podsetio na niz tekstova u tabloidima u kojima je BIRN diskreditovan nakon objavljivanja ugovora sa Etihadom, dok je Stojiljković podsetio na reakciju ministra pravde Nikola Selakovića na preporuku Agencije za borbu protiv korupcije da bude razrešen sa funkcije zbog sukoba interesa, kada je rekao da pridike ne mogu da mu drže oni “čije su ruke duboko u medu”.Sagovornici Jugoslava Ćosića su istakli da ovlašećenja nezavisnih institucija treba da budu kompletirana kako one više ne bi bile “invalidne”, ali i da se u konrolu moraju uključiti i javnost, mediji i civilne organizacije.

Izvor: N1 info

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track