NIKOLIĆ NAPADA VUČIĆA: Predsednik sve češće nastupa kao opozicija premijeru!
Foto: Dragana Udovičić I Nemanja Pančić

Skandalozno: Da li ovaj čovek zaslužuje da bude predsednik Republike Srbije

NIKOLIĆ NAPADA VUČIĆA: Predsednik sve češće nastupa kao opozicija premijeru!

Politika -
Predsednik Srbije iznosi stavove koji se u potpunosti kose sa aktuelnom politikom Aleksandra Vučića. Analitičar Milan Nikolić kaže da je premijer dobio izbore govoreći o borbi protiv tajkuna, a šef države bi baš s njima da se dogovori

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je, u intervjuu koji je preksinoć dao televiziji s nacionalnom frekvencijom, većinu vremena proveo iznoseći stavove koji se u potpunosti kose sa aktuelnom politikom premijera Srbije Aleksandra Vučića i potezima koje svakodnevno povlači vlada koju on vodi.

Ovakav Nikolićev nastup pokazuje da je šef države u stvari opozicija umesto da bude podrška kabinetu u Nemanjinoj 11, ocenili su sagovornici Kurira.Predsednik Nikolić je kazao da on, da je premijer, ne bi hapsio tajkune već da ih „treba iskoristiti da pomognu Srbiji“, te da je Bogoljub Karić politički progonjen. Pritom, borba protiv tajkuna jedan je od prioriteta premijera Vučića. Predsednik Srbije je takođe upozorio da može da iskoristi uticaj i stavi katanac na medije koji kritički pišu o njemu i po ko zna koji put promovisao fondaciju koju vodi njegova supruga Dragica. Znao za Južni tokNikolić je o prekidu izgradnje Južnog toka rekao da je mesecima ukazivao na takvu mogućnost, ali da će veća šteta biti ako uvedemo sankcije Rusiji nego od toga što se neće gasiti gasovod.Šef države saopštio je i da mu je evropski komesar za susedsku politiku Johanes Han preneo potpuno jasnu poruku da Srbija neće biti deo EU dok ne prizna nezavisnost KiM. Upravo suprotno tvrde svi članovi kabineta u Nemanjinoj 11, a juče je Nikolićeve tvrdnje demantovala ministarka za EU Jadranka Joksimović.- Pitanje priznanja KiM nije definisano kao uslov u pregovorima o pristupanju EU - rekla je Joksimovićeva.Potpredsednica Vlade i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović o predsednikovom odnosu prema tajkunima kaže:

- Što se tajkuna tiče, ne hapse se tajkuni ili netajkuni, već oni za koje se osnovano sumnja da su prekršili zakon.Šef poslaničke grupe naprednjaka u Skupštini Srbije podržava Vladu i ističe da svi građani Srbije, pa i vlasnici krupnog kapitala, moraju da odgovaraju pred zakonom ako su se o njega ogrešili.- Vlada donosi odluke koje su teške, ali za koje je dobila poverenje građana Srbije - kaže Zoran Babić.Analitičar Milan Nikolić kaže da predsednik Srbije nastupa kao da je opozicija i da je i laicima vidljivo da ima potpuno drugačije viđenje stvari od Vlade i premijera Vučića.Sve veće razlike- Vučić je dobio izbore na temi borbe protiv korupcije, i to one visoke, u borbi protiv tajkuna, a Nikolić bi s njima da se dogovori bez obzira na to da li su prekršili zakon. Predsednik Nikolić iz nekog razloga vodi potpuno drugačiju politiku od one na kojoj je SNS dobio većinu na izborima. Pritom, Nikolić je mnogo više proruski orijentisan, a Vlada je proevropska. Videćemo šta će iz svega da se izrodi i da li će razlike u vođenju politike između Vučića i Nikolića biti još veće. U normalnim zemljama ovakav nastup šefa države bio bi skandal - kaže Nikolić, napominjući da je njegova izjava o medijima skandalozna.- To što je predsednik izabran na izborima ne znači da niko ne sme da ga kritikuje. Lično mi je skandalozna izjava o medijima jer upravo predsednik treba da štiti institucije, a ne da priča kako je, eto, dobar, pa ne zove sudiju kad loše pišu o njemu i ne kritikuje - tvrdi Nikolić.

Krije finansijereŠTA I DA JE BOGIĆEVIĆ DAO PAREPrvi čovek Srbije i dalje ne želi da otkrije ko su darežljivi donatori fondacije njegove supruge Dragice, koja je od osnivanja 23. januara 2013. do 1. oktobra ove godine utrošila gotovo sedam miliona evra. Ali ne vidi problem ni da je uhapšeni tajkun i vlasnik „Farmakoma“ Miroslav Bogićević, osumnjičen da je oštetio državu za 15 miliona evra, uplatio novac fondaciji njegove supruge Dragice Nikolić.- Koliko znam, nijedna od 14 Bogićevićevih firmi nije dala pare za fondaciju. Pa šta i da je neka uplatila novac za fondaciju pre dva-tri meseca?! Bogićević je tada bio slobodan čovek - rekao je Nikolić i dodao da je fondacija dug njegove porodice Srbiji.

Demonstrira moćNIKOLIĆ BI DA GASI MEDIJE

Govoreći o tome kako mediji kritički pišu o njemu, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je rekao da su to „pripejd novine koje iznose manipulacije, a ne informacije, jer koliko se žetona ubaci, toliko se piše o Tomislavu Nikoliću“.- Postoje mediji koji ne bi trebalo da mogu da posluju zbog dugovanja, ali pišu i dalje ili im stigne neki novac iznenada, pa nastave da pišu i rade. Ako znate da Tomislav Nikolić neće da vas tuži, neće da vam preti, da iskoristi uticaj i moć da ostanete bez medija, nije to razlog da se obrušite na Tomislava Nikolića, nije to moja slabost, već moja veličina - rekao je Nikolić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja