VUČIĆ SA BAN KI-MUNOM: Nereagovanje na provokacije dokaz snage Srbije
Foto: Vlada Srbije

Sednica i izveštaj o Kosovu

VUČIĆ SA BAN KI-MUNOM: Nereagovanje na provokacije dokaz snage Srbije

Politika -
Na sednici će biti predstavljen tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN o Kosovu za period od 16. jula do 15. oktobra ove godine

NJUJORK - Srbija je stub stabilnosti u regionu i zato nije reagovala na provokacije, što je dokaz naše snage, a ne slabosti, istakao je srpski premijer Aleksandar Vučić u razgovoru sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom, sa kojim se sastao danas popodne u Njujorku, pred početak sednice Saveta bezbednosti o Kosovu. Predsednik Vlade Srbije pozvao je generalnog sekretara UN da poseti Srbiju.

Vlada Srbije je, kako je podvukao premijer Vučić, usvojila važne zakone, sprovela reforme, fiskalnu konsolidaciju i postigla aranžman iz predostrožnosti sa MMF-om, što ukazuje na to da je naša zemlja na dobrom putu i da nam ne treba bilo kakva destabilizacija Zapadnog Balkana.

On je istakao da će se Srbija, iako Beograd i Priština imaju različit stav po pitanju nezavisnosti Kosova, boriti za život ljudi na Kosovu, njihovu budućnost i nastaviti razgovore sa Prištinom pod okriljem Evropske unije. Na početku sastanka, Ban Ki Mun je istakao da su UN uvek spremne da sarađuju sa Vladom Republike Srbije i zemljama u regionu. „Odnosi Beograda i Prištine su veoma važni i nadamo se da će dijalog na najvišem nivou biti nastavljen po formiranju Vlade u Prištini“, istakao je Ban. On je naglasio da je predsedavanje Srbije OEBS-u od velikog značaja, jer će to omogućiti bližu saradnju sa UN na promociji mira i stabilnosti. Takođe je pozdravio odluku Srbije da poveća broj učesnika u mirovnim misijama pod okriljem UN širom sveta. Premijer Vučić je, s tim u vezi, naglasio da se Srbija zalaže za povećanje broja učesnika u mirovnim misijama UN, jer želi da pomogne uvođenju mira širom sveta. Vučić se, takođe, zahvalio UN na pomoći upućenoj nakon poplava koje su zadesile Srbiju. Kasnije večeras premijer Vučić govoriće na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će biti predstavljen tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN-a o radu UNMIK-a za period od 16. jula do 15. oktobra. Ban je u izveštaju izrazio zabrinutost zbog političkog zastoja u Prištini i pozvao kosovske lidere da pojačaju napore radi pronalaženja rešenja i da što pre nastave dijalog s Beogradom. Generalni sekretar UN čestitao je vlastima u Beogradu i Prištini na napretku ka evropskoj budućnosti i ohrabrio što skoriji nastavak dijaloga na visokom nivou, pod okriljem EU. Evropska komisija, kako je primetio, u oktobarskom Izveštaju o napretku Srbije navela je da je napredak u normalizaciji odnosa od ključnog značaja za evropski put obeju strana. Generalni sekretar UN je istakao da su tehnički razgovori nastavljeni i da je ostvaren određeni napredak u oblasti integrisanog upravljanja prelazima, telekomunikacijama i energetici i slobodi kretanja.

Na sednici će biti predstavljen tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN za period od 16. jula do 15. oktobra ove godine. Ban je u izveštaju izrazio zabrinutost zbog političkog zastoja u Prištini i pozvao kosovske lidere da pojačaju napore radi pronalaženja rešenja i da što pre nastave dijalog s Beogradom.

"Posebno sam zabrinut zbog produženog političkog zastoja u Prištini i mogućih negativnih posledica po dosad ostvareni napredak u jačanju demokratskih institucija i procesa na Kosovu", naveo je Ban.Generalni sekretar UN čestitao je vlastima u Beogradu i Prištini na napretku ka evropskoj budućnosti i ohrabrio što skoriji nastavak dijaloga na visokom nivou, pod okriljem EU."Takođe pozivam sve strane da nađu način da ubrzaju zamajac u tom procesu, bez obzira na kratkotrajne političke izazove", dodao je on. Evropska komisija, kako je primetio, u oktobarskom Izveštaju o napretku Srbije navela je da je napredak u normalizaciji odnosa od ključnog značaja za evropski put obeju strana.Ban je istakao da su tehnički razgovori nastavljeni i da je ostvaren određeni napredak u oblasti integrisanog upravljanja prelazima, telekomunikacijama i energetici i slobodi kretanja.Na večerašnjoj sednici će govoriti i šef UNMIK-a Farid Zarif, dok će Prištinu predstavljati kosovski premijer Hašim Tači.Sednica je prvobitno trebalo da bude održana 13. novembra, ali je odložena.Kako su tada pisali mediji na Kosovu, prištinske vlasti su tražile od Saveta bezbednosti da odloži sednicu zbog činjenice da još nisu uspostavljene nove institucije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track