BRUKA: Ministri se vozikaju helikopterom!
Foto: Zorana Jevtić, Marina Lopičić I Dado đilas

Bahaćenje direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju i ministra sporta

BRUKA: Ministri se vozikaju helikopterom!

Politika -
Skandal: Dvojica političara koristili letelicu MUP do Raške, gde ih je čekao službeni automobil i vozač da ih preveze u Kosovsku Mitrovicu. Samo let koštao 280.000 dinara

BEOGRAD - Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i ministar sporta Vanja Udovičić nedavno su koristili helikopter MUP da bi se prevezli do Raške, saznaje Kurir! Kako je krajnji cilj posete bila Kosovska Mitrovica, dvojac je zatim Vladinim vozilom nastavio do krajnje destinacije, a da paradoks bude veći, službeni vozač je došao iz Beograda i preuzeo ih u Raškoj ne bi li ih odvezao gde treba.Štednja i bahaćenjeOvaj potez Ðurića i Udovičića sporan je imajući u vidu i da su ove godine ukinuti novogodišnji paketići za zaposlene u Vladi zbog aktuelnih mera štednje, a dvojica političara se sa druge strane bahate i voze helikopterom.- Visoki državni funkcioneri koristili su helikopter MUP Srbije. Razumljivo bi bilo da su se zbog bezbednosti uputili helikopterom na Kosovo, ali je očigledno da to nije razlog jer su od Raške išli kolima. Vlada pokušava da uvodi mere štednje na svim nivoima, a vožnja helikopterom je razbacivanje i nerazumljivo je zašto su to uradili - navodi naš sagovornik i dodaje da je praksu korišćenja helikoptera uveo sadašnji ministar za rad i zapošljavanje Aleksandar Vulin, dok je bio na čelu Kancelarije za KIM.

Prema računici Kurira, Ðurić i Udovičić su na pomenuti put potrošili 288.277 dinara! Naime, sat vremena korišćenja helikoptera MUP košta oko 120.000 dinara, a kako se do Raške stiže za sat i dvadeset minuta, dolazi se do računice da su na tu vožnju potrošili 140.000 dinara, odnosno u dva pravca 280.000 dinara. Sem toga, za gorivo do Beograda do Mitrovice za službeni automobil u oba pravca potrebno je još 8.277 dinara (auto benzinac) ili 5.411 dinara (dizel vozilo).Udovičić leteo jednomPokušali smo da stupimo u kontakt sa Ðurićem, ali on nije odgovarao na SMS, a odgovore nismo dobili ni od njegove PR službe. Sa druge strane, u Ministarstvu sporta tvrde da je putovanje organizovala Kancelarija za KiM.- Oko deset puta smo bili na KiM, a samo jednom, jer je situacija bila takva, ne našom voljom, koristili smo taj vid prevoza. Ministarstvo sporta i omladine nikada nije ni tražilo, niti organizovalo prevoz helikopterom. Organizacija puta i kretanje ministra do Kosova i po Kosovu se sprovodi u skladu sa bezbednosnim procedurama i sutuacijom koju ne određuje Ministarstvo sporta - kažu u Udovičićevom ministarstvu.

Aleksandar VulinIŠLO SE I PRE MENE, BIĆE TAKO I UBUDUĆEAleksandar Vulin kaže da se do Raške išlo helikopterom i pre njega, kao što se ide i posle njega, a da će se i ubuduće ići kada je neophodno.- Nisam ja uveo tu praksu. U mom slučaju često se dešavalo da moram istog dana da budem na KiM i u nekom drugom delu Srbije. Bilo je slučajeva da sam u jednom danu bio u Briselu, Beogradu i Kosovskoj Mitrovici - kaže Vulin.

OčekivanoMUP ĆUTITragom informacije da je helikopter kojim su se vozili Ðurić i Udovičić vlasništvo MUP, tražili smo od njih odgovore na pitanja ko je od nadležnih odobrio da se helikopter koristi za put do Raške, ali ih nismo dobili.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track