DAČIĆ: Bezbednosne pretnje zahtevaju blisku saradnju država OEBS

Bazel

DAČIĆ: Bezbednosne pretnje zahtevaju blisku saradnju država OEBS

Politika -
Naš sveukupni cilj bio je da podstaknemo otvoren i interaktivni dijalog pre svega sa partnerima i državama učesnicama, u želji da sledimo pristup rukovođen potrebama kako bismo odgovorili na prioritete i izazove naših mediteranskih partnera, izjavio je Dačić

BAZEL - Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Bazelu da savremene pretnje poput međunarodnog terorizma, organizovanog kriminala, trgovine narkoticima i ilegalne migracije ne poznaju granice, tako da odgovori na ove pretnje zahtevaju blisku saradnju država učesnica OEBS i država partnera.

Nakon sastanka Grupe za saradnju sa Mediteranskim partnerima čija je glavna tema bila „Zajednički izazovi u borbi protiv terorizma unutar i van prostora OEBS", Dačić je ukazao da je ta debata pokazala neraskidivu povezanost bezbednosti u okviru regiona OEBS i naših suseda na Mediteranu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"Naš sveukupni cilj bio je da podstaknemo otvoren i interaktivni dijalog pre svega sa partnerima i državama učesnicama, u želji da sledimo pristup rukovođen potrebama kako bismo odgovorili na prioritete i izazove naših mediteranskih partnera. Bili smo svedoci živih diskusija u kojima je iznet niz ideja o tome kako da se ojača naša saradnja u brojnim oblastima", izjavio je Dačić, koji je i predsedavajući Kontakt grupe za saradnju sa mediteranskim partnerima tokom ove godine.

Iduće godine tokom predsedavanja Srbije obeležiće se, kako je navedeno u saopštenju, 40 godina od potpisivanja Završnog akta iz Helsinkija u kojem je već 1975. godine prepoznat značaj mediteranskog aspekta bezbednosti i stabilnosti u Evropi.Tako je, dodaje se, nastala posebna veza između naših mediteranskih partnera i OEBS, koja se redovno ističe u relevantnim dokumentima kao i u dijalogu OEBS, te na njegovim konferencijama, seminarima i sastancima.

Ove veze mogu biti dalje ojačane putem deljenja normi, obaveza i stručnosti OEBS u okviru sve tri dimenzije bezbednosti.

"Do kraja ove godine, dodaje se, obeležićemo 20. godišnjicu od osnivanja Kontakt grupe za saradnju sa mediteranskim partnerima na samitu u Budimpešti 1994. Tokom proteklih godina razvijao se i rastao angažman partnera u okviru aktivnosti OEBS. Danas smo dostigli tačku u kojoj države učesnice OEBS i partnerske zemlje razmenjuju informacije o relevantnim događajima, utvrđuju oblasti zajedničkih problema i izlaze sa idejama kako da se rešavaju bezbednosni izazovi", rekao je Dačić na sastanku, piše u saopštenju MSP.To predstavlja, kako je naveo, još jednu potvrdu posvećenosti država učesnica saradnji sa mediteranskim partnerima.

"Veoma je važno da terorizam predstavlja temu današnje rasprave. Nedavno na Mediteranskoj konferenciji u Neumu osudili smo terorizam u svim njegovim oblicima i manifestacijama i ponovili našu rešenost da se borimo protiv njega zato što on predstavlja jednu od najozbiljnijih pretnji miru i bezbednosti u svetu. Izražena je spremnost na saradnju kako bi se iznašli adekvatni odgovori na izazove međunarodnog terorizma, uključujući putem okvira OEBS", rekao je Dačić na sastanku, piše u saopštenju.

Takođe, naglašeno je da su teroristički akti i nasilna ekstremistička ideologija nespojivi sa osnovnim vrednostima i principima koje dele kako države učesnice OEBS, tako i njihove partnerske zemlje. Konstatovana je neophodnost razmatranja uslova koji pogoduju širenju terorizma, kako bi se onemogućio priliv stranih terorista, oni izveli pred lice pravde, i osiguralo da terorističke grupe nemaju pristup nikakvim finansijskim sredstva, fondovima niti ekonomskim resursima.

"Srbija podržava borbu protiv terorizma u svim njegovim oblicima, uključujući borbu protiv organizacija kao što je Islamska Država Iraka i Levanta (IDIL). U vezi s tim, Srbija je konsponzorisala rezoluciju 2178 SB UN i već je prilagodila svoje nacionalno zakonodavstvo kako bi mogla da krivično goni svoje državljane koji učestvuju ili organizuju učešće u oružanim sukobima u inostranstvu", naveo je Dačić na sastanku, naovid se u saopštenju.

Dačić je izjavio da će Srbija voditi računa u najvećoj mogućoj meri o stavovima i pogledima partnerskih zemalja tokom svog predsedavanja OEBS-u iduće godine, kao što je to činjeno i tokom ove godine za vreme predsedavanja Švajcarske.

"To će predstavljati još jedan impuls za pronalaženje zajedničkih osnova i interesa za intenziviranje saradnje", zaključio je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track