Barozo: Uveren sam da će se Srbija pridružiti EU, priznavanje Kosova nije uslov
Foto: AP Photo

Konferencija EU i Zapadni Balkan

Barozo: Uveren sam da će se Srbija pridružiti EU, priznavanje Kosova nije uslov

Politika -
Bivši predsednik Evropske komisije je istakao da Srbija mora da ispuni sve uslove koji su važili i za druge, a tiču se ekonomskih reformi, vladavine prava i slično

BEOGRAD - Bivši predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izrazio je danas uverenje da će se Srbija pridružiti EU i naglasio da priznavanje nezavisnosti Kosova nije uslov za članstvo. On je, u izjavi novinarima, posle obraćanja na međunarodnoj konferenciji "Evropska unija i Zapadni Balkan 2015-2020 - šanse partnerstva i obostrane nedoumice", u organizaciji Instituta za javnu politiku, koja se održava danas u Beogradu, naglasio da ne može da predskaže koliko će vremena biti potrebno do članstva Srbije u EU.

Sve, kako je podvukao, ukazuje na to da, ako Srbija želi da postigne taj cilj i ispuni određene uslove, ona će postati članica unije. Barozo je podvukao da Srbija mora da ispuni sve uslove koji su važili i za druge, a tiču se ekonomskih reformi, vladavine prava i slično.

Upitan da li je priznavanje jednostrano porglašen nezavisnosti Kosova uslov za članstvo u EU, što je nedavno pomenuo predsednik Srbije Tomislav Nikolić, Barozo je ukazao da je jasno da u EU postoje države koje nisu priznale Kosovo i da to nije uslovi kao primer naveo Španiju.

On je kazao da je ponosan što je za vreme njegovog mandata pokrenut dijalog Beograda i Prištine, te dodao da su odnosi Beograda i Prištine danas mnogo bolji i da je to veoma važno za ceo region čiji je Srbija centralna zemlja. U vezi sa potrebom usklađivanja sa spoljnom politikom EU i odnosa Srbije sa Rusijom Barozo je podvukao da Brisel želi konstruktivne odnose sa Rusijom, ali da nažalost Moskva nije gajila takvu težnju.

On je istakao da novo saradnje Beograda i Moskve nije tema vezana za članstvo Srbije u EU, već da je prijem vezan samo za ispunjenje kriterijuma. Barozo je podvukao da pitanje odnosa sa Rusijom ne bi trebalo da se tiče odnosa EU i Srbije, jer ima, kako je kazao, zemalja u EU koje imaju tradiciju odnosa sa Moskvom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track