PARANOJA: Rama se plaši da će ga ubiti u Srbiji!
Foto: Rojters

Prvi čovek vlade Albanije bez pancira neće u Beograd

PARANOJA: Rama se plaši da će ga ubiti u Srbiji!

Politika -
Iako je njegovu posetu obezbeđivalo 5.000 policajaca, on je 10. novembra u Beogradu ispod odela nosio zaštitni prsluk (?!).Na predstojećem samitu šefova vlada o bezbednosti učesnika brinuće 10.000 policajaca, ali će Edi Rama ponovo na sebi imati pancir

BEOGRAD - U Beogradu će 16. decembra biti održan samit Kine i 16 država zemalja centralne i istočne Evrope, a jedan od učesnika biće i premijer Albanije Edi Rama, koji je nedavno boravio u Beogradu, kada je bio toliko istraumiran dolaskom da je nosio pancir!Rama se, tvrdi izvor Kurira, koji je bio među zvanicama tog 10. novembra prilikom posete, odlučio na ovaj korak jer je bio u paničnom strahu za svoju sigurnost, iako je za to bilo zaduženo više od 5.000 policajaca, među kojima i specijalci!Sve ostavio u čuduAlbanski premijer će, po svemu sudeći, zaštitni prsluk nositi i tokom predstojećeg samita u Beogradu, kada će o bezbednosti 17 premijera brinuti 10.000 policajaca.Ovaj podatak utoliko je zanimljiviji ukoliko se uzme u obzir da su u Beograd dolazili najviši svetski zvaničnici, poput ruskog predsednika Vladimira Putina i francuskog premijera Emanuela Valsa, ali su se osećali dovoljno sigurno u zemlji domaćina, te se niko od njih nije odlučio da uzme pancir.

- Rama je stavio pancir, iako je bio upućen koje će mere bezbednosti biti preduzete. Njegove prethodnice, od ambasade preko službi bezbednosti, ispitale su teren i pripremile posetu. Ipak, odlučio je da prenebregne sve to. Svi smo bili iznenađeni kada smo videli da nosi pancir - kaže izvor Kurira.Da je ovaj Ramin korak dokaz nezrelosti, ali i predrasuda prema Srbima, smatra Zlatko Nikolić, kriminolog.Pokazao da nema petlju- Rama pati od predrasuda kad je o Srbiji i srpskom narodu reč, a pri tome je pokazao nezrelost i nepotreban strah. Čak je u albanskoj kulturi običaj da se gost prepusti domaćinu, tako da je domaćin odgovoran za sve, pa i za bezbednost onoga ko mu dolazi u kuću. I sa bezbednosnog aspekta, nije bilo nikakvog razloga da nosi pancir, nije važniji ni od Putina ni od drugih državnika, koji ga nisu nosili kada su dolazili u Beograd - zaključuje Nikolić, a sa njim je saglasan i Marko Nicović, nekadašnji načelnik beogradske policije.- Nije imao razloga za pancir, bio je maksimalno obezbeđen. To pokazuje da je političar koji nema petlju, ali i da je pripremao onu provokaciju o nezavisnosti Kosova - smatra Nicović.S druge strane, Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti, kaže za Kurir da nije čudno što je albanski premijer nosio pancir prilikom posete Beogradu.- Mnogi svetski državnici, ali i poznate ličnosti nose pancire iako postoje velike mere obezbeđenja. Nije to ništa neoubičajeno - kaže Dragišić.Premijer Albanije došao je u Beograd posle skandala sa dronom i dodatno isprovocirao srpsku javnost izjavom da je „Kosovo nezavisno, i da je to realnost sa kojom Srbija treba da se pomiri“. Premijer Vučić mu je na to poručio da je „Kosovo deo Srbije i da nikada neće biti u Albaniji“, kao i da će to „ponoviti i u Tirani“.

Došao u prijateljsku posetu u panciru... Premijeri Albanije i Srbije
Došao u prijateljsku posetu u panciru... Premijeri Albanije i Srbije

Endri FugaRAMA NIJE NOSIO PANCIR

Endri Fuga, direktor za komunikacije u albanskoj vladi, u izjavi za Kurir kaže da Rama nije nosio pancir.- Vaše informacije su ili nepotvrđene ili netačne. Ili možda i potvrđene i netačne. Ljubazno bih vas zamolio da proverite informaciju zato što nije bilo pancira - rekao je Fuga za Kurir.

Zlatko Nikolić

VIP PANCIR

Kriminolog Zlatko Nikolić objašnjava za Kurir da postoje panciri koji su tako iskrojeni da mogu da se nose a da se ne vide ispod košulje ili džempera.- Napravljeni su od platna, a štite od metaka, i ne izgledaju kao žandarski, vojni panciri, već su napravljeni za civilna lica, političare i poslovne ljude - kaže Nikolić.Postoji takozvani VIP pancir, iskrojen kao prsluk, a namenjen je onima koji su na izvršnim funkcijama.

Srpski specijalci... Džaba im obuka
Srpski specijalci... Džaba im obuka

Ni muva da proleti Pripreme za predstojeći samit u punom jeku

NIKAD VEĆE MERE BEZBEDNOSTISamit Kine i 16 država centralne i istočne Evrope obezbeđivaće oko 10.000 policajaca. Dolazak na skup potvrdio je i albanski premijer Edi Rama, a mere bezbednosti biće podignute na najviši nivo.- Bezbednosne pripreme su u punom jeku. Deo policije će obezbeđivati trasu posete, preko onih u najbližem okruženju do snajperista po krovovima zgrada. Događaji će se odvijati na dve lokacije - u Palati Srbije i Sava centru. Na deonicama kuda se zvaničnici kreću biće uklonjeni kontejneri i kante, a nije isključeno da će biti zavarivani šahtovi. Mere bezbednosti biće jače i od onih koje su vladale tokom poseta Vladimira Putina, Džozefa Bajdena i Hilari Klinton - kaže izvor našeg lista i dodaje da će naše službe tada sarađivati sa službama svih zemalja učesnica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track