JEDINA U REGIONU: Srbija glasala za rusku Rezoluciju protiv nacizma u UN

Generalna skupština

JEDINA U REGIONU: Srbija glasala za rusku Rezoluciju protiv nacizma u UN

Politika -
Iz Brisela su ovu rezoluciju ocenili kao pokušaj zloupotrebe borbe protiv neonacizma u kontekstu krize u Ukrajini

BEOGRAD - Nijedna država članica Evropske unije nije podržala ruski predlog Rezolucije protiv veličanja nacizma u Generalnoj skupštini UN, a Srbija je jedina zemlja u regionu koja je glasala za nju.

Rezolucija, koja je na glasanje stavljena na predlog Rusije, usvojena je nedavno, piše list i navodi da je za nju glasalo 115 država, da su tri bile protiv, 55 uzdržanih, a 20 nije glasalo.

Srbija je, kako prenosi dnevni list, bila jedina država u regionu koja je glasala za Rezoluciju kojom se izražava zabrinutost zbog uspona ekstremističkih pokreta i političkih partija koje propagiraju rasizam i ksenofobiju i koje se bave širenjem ideologije fašizma i rasne nadmoći. Iz Brisela su ovu rezoluciju "pročitali" kao "pokušaj zloupotrebe borbe protiv neonacizma u kontekstu krize u Ukrajini".

"Njene članice su smatrale da je Rezolucija neujednačena u osudi totalitarnih ideologija, da nedovoljno govori o temeljnim pravima slobode govora i javnog okupljanja, da nema isti odnos prema različitim oblicima diskriminacije, rasizma i ksenofobije, to jest da je Rezolucija selektivna", piše beogradski dnevnik.

Objašnjenje zašto su SAD uz Ukrajinu i Kanadu glasale protiv Rezolucije objavio je "Glas Amerike" koji je preneo zvaničan stav da je "Rusija koristila Rezoluciju za domaću propagandu" i da su u njoj "dve ukrajinske grupe - Desni sektor i Ukrajinska nacionalna samoodbrana, prikazane kao neonacističke".

(Beta/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track