Članstvo u EU u dvorištu Srbije
Foto: AP

Nema zamora od proširenja

Članstvo u EU u dvorištu Srbije

Politika -
Potpredsednik Evropske narodne partije Mario David rekao je i da EU veruje u vođstvo premijera Aleksandra Vučića i sposobnost njegove vlade da ispuni ovaj zadatak

BEOGRAD - Potpredsednik Evropske narodne partije Mario David ocenio je da je članstvo Srbije u Evropskoj uniji u dvorištu Srbije i da nema zamora od proširenja.

On je dodao i da EU veruje u vođstvo premijera Aleksandra Vučića i sposobnost njegove vlade da ispuni ovaj zadatak. Razlog za ovo uverenje, kako piše u autorskom tekstu u Novostima, je konkretan pozitivni izveštaj Evriopske komisije o napretku Srbije, a koji je objavljen u oktobru.

Kaže i da izjavu predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera o tome da neće biti novog proširenja u narednih pet godina nije doživeo tako negativno kao što je to predstavljeno u Srbiji, istakavši da je on vidi mnogo drugačije. "Ja sam jedan od onih koji ne veruje u 'zamor od proširenja'. Zapravo, mislim da je proširenje pod vođstvom predsednika (nekadašnji predsednik EK Žoze Manuel) Baroza bio jedan od najvećih uspeha u poslednjih 10 godina istorije EU", podvukao je David.

Smatra i da je to samo lažni argument koji slabi političari koriste da prikriju nedostatak političke volje i snage. "Znam da to nije slučaj kod predsednika Junkera", rekao je David i dodao da to što neće biti proširenja u narednih pet godina ne treba da umanji odlučnost Srbije da nastavi put ka članstvu.

"Stoga, neka pregovarački timovi Srbije i EU otvore svako poglavlje na mapi puta, sprovedu neophodne reforme i prođu kroz tranzicione periode. Duboko sam uveren da je to izazov koji se krije iza ove izjave. To je poziv za zemlje kandidate da dokažu svoju volju i spremnost, da pokažu istinsku motivaciju da uđu u EU", istakao je David. Naglašava i da zahvajujući kompleksnosti "hiljada detalja" o kojima treba voditi računa, postizanje cilja u roku od pet godina je ogromno breme, ali i ogroman uspeh.

"Sa strane EU, mi verujemo u vođstvo premijera Aleksandra Vučića i sposobnost njegove vlade da ispuni ovaj herkulovski zadatak", poručio je David.

Kako kaže, svi žele da Srbija bude zemlja vladavine prava. U tom smislu, podsetio je na situaciju, koja kako je istakao, nanosi štetu Srbiji i koju bi trebalo što pre da reši - 24 sporne privatizacije. On je dodao da je ove godine EK u dva navrata eksplicitno upozorila na ove privatizacije, naglašavajući da je politička volja ključna za sprovođenje istraga i podizanje optužnica u slučajevima visoke korupcije, uključujući 24 slučaja privatizcije označenih od strane Saveta za borbu protiv korupcije.

"Pravosudni organi, naročito tužilaštvo, moraju biti proaktivniji. Iako je nesumnjiva politička odlučnost državnog vrha, mi razumemo da određene strukture u okviru državnog aparata i pravosuđa, poput specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal, ne ispunjavaju svoju dužnost, naročito u slučajevima visoke korupcije", kazao je on. "Uzmimo to kao podsticaj, nazovimo to 'provokacijom' i pokažimo posvećenost našim budućim partnerima. Ukoliko uspemo, kažem, 'mi', jer sam na vašoj strani, ukoliko zaključimo 35 poglavlja u pregovorima, ukoliko smo spremni za međuvladinu konferenciju, možemo biti sigurni da će predsednik Junker, EK, Evropski savet i Evropski parlament reći DA", poručio je David.

(Tanjug/Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja