KORI UDOVIČKI ZA KURIR: MMF nismo obećali manji broj činovnika
Foto: Dragana Udovicic

Intervju nedelje: Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu

KORI UDOVIČKI ZA KURIR: MMF nismo obećali manji broj činovnika

Politika -
Međunarodni monetarni fond tražio je uštede i na njih smo se jedino obavezali. U državnoj upravi ima plata koje su iznad onoga što država može da izdrži. Napravićemo kataloge svih poslova, da se zna šta svaki podrazumeva

Da bismo znali da li ima viška zaposlenih u državnoj upravi ili ne, moramo prvo da utvrdimo kako je najbolje da država radi svoj posao i to je prioritet. Međunarodni monetarni fond (MMF) tražio je uštede i na njih smo se jedino obavezali - kaže u intervjuu za Kurir Kori Udovički, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

POGLEDAJTE VIDEO ADRIA MEDIA TV

http://www.youtube.com/watch?v=qpRYQDqH92Y
Šta će biti s platnim razredima? Kako ćete odrediti razrede? Prvo će se napraviti platni razredi, a onda će se videti gde koji službenik pripada? Neće biti ovoliko koeficijenata? Šta sada kažu sindikati? To znači da bi plate trebalo da im budu veće? Koliko je činovnika višak? Za višak je rano? Nismo mogli da obećamo MMF da ćemo otpustiti određeni broj činovnika jer ne znamo koliki je višak? Ali broj nismo pomenuli? Nema obaveze u smislu broja činovnika koje ćemo otpustiti? Reforma uprave ne odnosi se samo na plate? Kad će inspekcije početi da rade svoj posao? Koji deo državne uprave je najlošiji? Bili ste u vladi Srbije pre više od deset godina. Ne čini li vam se da su problemi isti?

Intimni trenuciŽURKA ZA ROĐENDANKako ste proslavili rođendan?Radila sam do kraja dana, imala intimnu večeru s porodicom, a u nedelju sam pozvala kolege i društvo i napravila pravu žurku.Ima idejeULOŽILA BIH U MAŠINSKU PROIZVODNJU I HRANUU šta biste uložili novac?- Budući da mi je muž mašinac, ta oblast mi je vrlo bliska i znam da je dobra prilika za Srbiju da proizvodimo robu srednje tehničke složenosti. Tražila bih nekog nemačkog partnera kome bismo pravili pametne stvari mnogo jeftinije. A ulagala bih i u zdravu hranu, ali tek kad bi država i privreda krenule da od nje prave srpski brend.Da li biste naišli na neke prepreke kao investitor?- Najvažnije za svakog investitora je baš ovo što ova vlada sada radi. Štedimo da bismo budžet doveli u red i da bi nam valuta ostala stabilna. Sledeće što ih plaši je nepredvidivost propisa. Naša opredeljenost za EU upravo znači i predvidive propise.Teret štednjeDA DRŽAVI NE OSTANU NAJLOŠIJI KADROVIUtvrdićete vrednost državnog posla na tržištu?- Moramo da znamo gde te plate stoje i u odnosu na privredu i međusobno.Vodi se računa da nam najbolji kadrovi ne odu kod privatnika, a državi ostanu najlošiji?- U ovom trenutku svi moramo da podnesemo teret štednje, ali čim se steknu uslovi da krenemo da ubiremo plodove ovog napora, moraćemo da vodimo računa da nagrađujemo one koji najviše doprinose efikasnosti države.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track