Najnovije vesti

SRPSKI LOVCI NA DRONOVE: Specijalci MUP spremili 3 taktike u slučaju incidenata!
Foto: Dragan Kadić

Sve spremno

SRPSKI LOVCI NA DRONOVE: Specijalci MUP spremili 3 taktike u slučaju incidenata!

Politika
Nakon iznenađenja na utakmici Srbija-Albanija, srpske bezbednosne službe više ništa ne prepuštaju slučaju

Kako bi predupredila bilo kakav incident na predstojećem samitu Kine i država centralne i južne Evrope u Beogradu, srpska policija je uz ostale specijalističke ekipe formirala i poseban tim, takozvane srpske lovce na dronove, koji će non-stop dežurati da bi se izbegao incident sa dronom kao na utakmici Srbija-Albanija.Prvu probu ovaj tim imao je prekjuče tokom Foruma EU - Zapadni Balkan."Policijski helikopter gazela biće na stalnom dežurstvu. U njemu se pored posade nalazi i pripadnik Protivterorističke jedinice MUP Srbije. Naoružan puškom pumparicom u slučaju bilo kakvog incidenta helikopter bi odmah poleteo do drona, koga bi jedan od specijalaca koji već danima to uvežbavaju oborio iz pumparice", saznaje se u MUP Srbije.Ekipa srpskog lovca na dronove, kako saznajemo, uvežbana je za svaku eventualno iznenađenje.

"Specijalci iz PTJ nose specijalne naočare koje odbijaju zrake iz lasera, igračke koja se često koristi da zaslepi kako ih ništa ne bi sprečilo da naciljaju metu. Ukoliko se dron nalazi iznad mesta gde je mnogo ljudi, specijalac neće pucati, već su piloti uvežbali da skijom s helikoptera zakače dron ili ukoliko nosi neki transparent, zakače sajlu. Ako ni to ne uspe, piloti su uvežbali da se približe dronu i iskosa rotorima naprave vrtlog kako bi dron oborili", dodaje izvor iz MUP.Nakon iznenađenja na utakmici Srbija-Albanija, srpske bezbednosne službe više ništa ne prepuštaju slučaju, a način na koji planiraju da se suprotstave eventualnim provokacijama sa dronom, uskoro će početi da primenjuju i druge države. Ubuduće, kako saznajemo, kad bude organizovan neki skup visokog rizika, dolazak stranih državnika, utakmice, dežuraće ekipa spremna da odmah reaguje i uništi dron.

Policija preplavila BeogradPredstojeći samit biće najveći skup u Beogradu za poslednjih nekoliko decenija i svakako najobezbeđeniji. Agenti kineskih bezbednosnih službi već nedeljama su u Beogradu i proveravaju svaki aspekt sigurnosti. Oko 7.000 policajaca, agenata BIA i vojnih službi bezbednosti biće raspoređeni tokom trajanja samita i svakodnevno će se brinuti o sigurnosti učesnika. Hoteli u kojima će biti smešteni učesnici samita, kako kaže jedan policajac pola u šali, pola u zbilji, biće "sa više agenata bezbednosti nego osoblja".

(Vesti)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...