Najnovije vesti

VILHELM: Otvaranje poglavlja 35 prvo u pregovorima
Foto: Marina Lopičić

Stav Berlina

VILHELM: Otvaranje poglavlja 35 prvo u pregovorima

Politika
Siguran sam da je Vlada Srbije spremna da podnese taj teret odgovornosti, istakao je nemački ambasador u Beogradu

BEOGRAD - Nemački ambasdor u Beogradu Hajnc Vilhelm izrazio je danas nadu da će Srbija što pre otvoriti prvo pregovaračko poglavlje sa EU i ponovio da je stav Berlina da to mora da bude poglavlje 35 o Kosovu.

 

"Pregovori sa EU će se nastaviti i siguran sam da će 2015, što je pre moguće, biti otvorena prva pogolavlja", rekao je Vilhem na konferenciji "The Economist: Svet u 2015" u hotelu Metropol. Podsetivši da je je Nemačka povremeno izložena kritikama da blokira otvaranje poglavlja, on je rekao da Berlin insisitira da se počne sa poglavljem 35.

 

On je podsetio da Srbija sledeće godine preuzima predsedavanje OEBS-u i naglasio da će u tom svojstvu imati posebne odgovornosti zbog ukrajinske krize.

 

"Siguran sam da je Vlada Srbije spremna da podnese taj teret odgovornosti", rekao je nemački diplomata.

 

Srbija je, prema njegovim rečima, u prednosti jer ima veoma dobre odnose sa EU i SAD, kao i sa Rusijom, te može da predstavlja most između Evrope i Rusije. On je poručio i da će naredne godine takozvana trojka - Švajcarska, Srbija i Nemačka, veoma tesno sarađivati i konstantno voditi konsultacije.

 

Trojku čine bivši, sadašnji i budući predsedavajući OEBS-u. Govoreći o 2015. u Srbiji, Vilhelm je istakao da su reforme veoma važne i da mogu doprineti otvaranju novih radnih mesta. Reforme će, prema njegovim rečima, još više povećati atraktivnost Srbije kao mesta za ulaganje.

 

On je ocenio i da bi Samit Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope u Beogradu takođe mogao da pomogne pospešivanju regionalne saradnje, na primer, u okviru infrastrukturnih i drugih projekata, i podsetio da je podsticanje ekonomske saradnje regiona bio i glavni cilj Berlinske konferencije u avgustu.

 

Vilhelm je ocenio i da odnosi Srbije i Nemačke nisu bili nikada bolji i izrazio nadu da će u Srbiju doći još više nemačkih kompanija na, kako je rekao, atraktivne lokacije za investicije.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...