Najnovije vesti

Lavrov: Predsedavanje Srbije OEBS veliki izazov
Foto: Fonet/AP

Zajednička konferencija srpskog i ruskog ministra

Lavrov: Predsedavanje Srbije OEBS veliki izazov

Politika
Polazimo od toga da će Srbija raditi na bazi onih principa koji su usaglašeni u OEBS ranije, istakao je ministar spoljnih poslova Rusije

MOSKVA - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je danas u Moskvi da je predsedavanje Srbije OEBS-u veliki izazov, ali da zvanični Beograd može da bude fer posrednik u rešavanju konflikata.

Lavrov je, takođe, rekao da je zvanični Beograd potvrdio da će, kada dođe na čelo OEBS, raditi objektivno i nepristrasno.

"Polazimo od toga da će Srbija raditi na bazi onih principa koji su usaglašeni u OEBS ranije", rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

Lavrov se takođe založio za jačanje i širenje monitoring misije OEBS u Ukrajini, prenosi Tass. Dvojica ministara su rekla da podržavaju kolektivnu potragu za jačanjem poverenja i uzajamnog razumevanja na evropskom kontinentu.Lavrov se osvrnuo i na energetska pitanja, rekavši da će se u okviru projekta za izgradnju gasovoda iz Rusije u Evropu uzimati u obzir interesi Srbije.

"Razgovarali smo i o proširenju saradnje u ekonomskoj sferi, a to se odnosi i na isporuke ruskog gasa u Evropu", rekao je Lavrov. Dačić je rekao da Srbija namerava u narednim mesecima sa ruskim rukovodstvom da razgovara o gasovodu Južni tok.

"Voleli bismo da razgovaramo o situaciji oko Južnog toka sa ruskim predsednikom i premijerom u narednim mesecima", rekao je Dačić tokom razgovora sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim.

"Voleli bismo da razgovaramo i o energetskim pitanjima", dodao je prvi potpredsednik Vlade Srbije, a prenosi agencija Tas s.Dačić i Lavrov su se složili da bi sledeće godine, kada se obeležava 70 godina od pobede u Drugom svetskom ratu, OEBS mogao da organizuje specijalnu manifestaciju.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...