ŠEŠELJ: Bramerc da se kazni! BRAMERC: Tražim da se Šešelj vrati u Hag!
Foto: Tanjug

"Nedozvoljeno ponašanje"

ŠEŠELJ: Bramerc da se kazni! BRAMERC: Tražim da se Šešelj vrati u Hag!

Politika -
Lider SRS zatražio je juče od Pretresnog veća da protiv Bramerca primeni rigorozne disciplinske mere i kazni ga zbog "nedozvoljenog ponašanja"

HAG - Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc odbacio je danas kao "neosnovan" zahtev haškog optuženika Vojislava Šešelja da se protiv njega kao tužioca primene disciplinske sankcije i ponovo zatražio da se Šešelj vrati u Hag, saopštio je Tribunal.

Lider SRS zatražio je juče od Pretresnog veća da protiv Bramerca primeni rigorozne disciplinske mere i kazni ga zbog "nedozvoljenog ponašanja". Tužilaštvo je u današnjem podnesku navelo da Šešeljev zahtev za disciplinske sankcije protiv tužioca Bramerca nije utemeljen, kao i da "Šešelj nije uspeo da potkrepi svoju tvrdnju da zahtev tužilaštva nije zasnovan na validnim pravnim razmatranjima".

Bramerc je ponovio zahtev Tužilaštva da se povuče odluka o puštanju Šešelja na privremenu slobodu rekavši da je on zasnovan na samim Šešeljevim javnim istupima koji podrivaju temelje njegovog privremenog oslobađanja. To su, kako se navodi, Šešeljeve ponovljene tvrdnje da se neće dobrovoljno vratiti u Tribunal, njegove pretnje ljudima koji sarađuju sa Tužilaštvom, izjave koje su zapaljive i uvredljive za žrtve, kao i izjave koje dovode u pitanje humanitarne brige proizašle iz njegovog zdravstvenog stanja.

Serž Bramerc, Foto: Fonet
Serž Bramerc, Foto: Fonet

Bramerc podseća da se u podnesku Tužilaštva navode javno zabeležene relevantne Šešeljeve izjave. "Ne samo da ne negira te izjave u svom odgovoru, Šešelj čak i ne govori o njima", kaže se u saopštenju. Prema mišljenju glavnog tužioca, Šešelj nije izneo ništa "što bi potkopalo osnove Zahteva ili potvrdilo njegove tvrdnje o neodgovarajućem ponašanju tužioca."

"Kao što je Tribunal više puta naglasio, iznošenje neosnovanih tvrdnji o nedozvoljenom ponašanju tužilaštva je veoma ozbiljna stvar koju Veće ne bi smelo da toleriše", kaže se u podnesku. "Veće bi trebalo da odbaci neosnovane Šešeljeve navode i odobri zahtev Tužilaštva", zaključuje Bramerc u podnesku.

U odgovoru na zahtev Tužilaštva da se povuče odluka o njegovom privremenom puštanju na slobodu, Šešelj je juče naveo da je Bramerc, postupanjem u njegovom predmetu, demonstrirao "visok stepen nedozvoljenog ponašanja, prihvativši da bude politički instrumentalizovan od strane briselske administracije i hrvatskih političara".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track