Kirbi: Voleo bih da vidim uspeh Srbije i da se jednog dana ponovo vratim ovde kada budete u EU!
Foto: Marina Lopičić

Ambasador SAD

Kirbi: Voleo bih da vidim uspeh Srbije i da se jednog dana ponovo vratim ovde kada budete u EU!

Politika -
Kirbi ocenio je da će se 2015. godine videti kako reforme i usvojeni zakoni funkcionišu u praksi, a kao glavno pitanje za Srbiju naveo je nizak privredni rast

Ja bih voleo da vidim vaš uspeh. Za godinu dana ću otići, a Srbija će i dalje biti ovde. Voleo bih da se u nekom trenutku vratim u zemlju koja je članica EU i koja napreduje, kaže ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi.

"Možda ljudi u to ne veruju pošto smo morali da pošaljemo vojsku ovde, u region, 1990-ih godina koje su bile prilično kontroverzne, ali zaista smo želeli da stvorimo situaciju kakvu danas sve više i više vidimo", rekao je ambasador Kirbi.

Kirbi ocenio je da će se 2015. godine videti kako reforme i usvojeni zakoni funkcionišu u praksi, a kao glavno pitanje za Srbiju naveo je nizak privredni rast.

"Usvojeno je mnogo zakona i Vlada Srbije ulaže ozbiljne napore da, u teoriji, dovede u red ekonomsku situaciju. Imamo priliku da u 2015. godini to vidimo i u praksi", rekao je Kirbi.

Kao primer reforme koja funkcioniše u praksi, on je naveo Zakon o planiranju i izgradnji i podsetio da je potpisana prva građevinska dozvola, izdata posle procedure koja je trajala svega pet dana.

Osvrnuvši se na situaciju u oblasti pravosuđa, američki diplomata je primetio da štrajk advokata ograničava funkcionisanje pravosudnog sistema. On je izrazio nadu da će Srbija u prvoj polovini naredne godine otvoriti pregovaračka poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, slobodu i bezbednost.

"Ali, to znači da u praksi morate da imate vladavinu prava, što znači da sudovi donose sopstvene odluke, a da bi to funkcionisalo morate imati pravnike na obema stranama", rekao je Kirbi i dodao da će se 2015. i u tom smislu pokazati kako stvari funkcionišu, u okviru postojećih ekonomskih ograničenja.

On je primetio da su neke procedure, poput izricanja kazne zbog prekoračenja brzine, transparentnije i jednostavnije i za policiju i za prekršioca. Podsetivši da su, uz konsultacije sa EU, usvojeni medijski zakoni, Kirbi je rekao da će se i u toj oblasti videti kako oni funkcionišu u praksi.

"Naredno pitanje je, naravno, da li možete da stvorite ekonomski održive medije. Tanjug će se takođe suočiti s tim pitanjem", rekao je on.

Govoreći o ekonomskoj situaciji, Kirbi je ocenio da se čini da u Srbiji postoji stabilno političko okruženje i da je Srbija prilično dobro mesto za poslovanje, mada ne i savršeno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track