Dačić: Velika očekivanja od Srbije tokom predsedavanja OEBS

Ministar spoljnih poslova

Dačić: Velika očekivanja od Srbije tokom predsedavanja OEBS

Politika -
Već sada ćemo napraviti organizacioni odbror kao za Samit sa Kinom - to će biti veliki multilateralni skup koji pokazuje da je Srbija promenila svoj međunarodni položaj, rekao je Dačić

BEOGRAD - Srbija iduće godine kada preuzima predsedavanje OEBS-u treba da pokaže ozbiljnost jer od nas svi mnogo očekuju, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je rekao da se Srbija ozbiljno priprema.

"Ono što je važnije to je simbolička godina - 40 godina od Helsinškog završnog akta, tadašnja Jugoslavija je bila jedan od sonivača tadašnjeg Kepsa, da je prva konferencija posle Helsinkija održana u Beogradu", rekao je Dačić.

"Mi smo mnoge stvari u Srbiji za ove dve i po godine koliko postoji koalicija u izmenjenom sastavu, koje su izgledale tada nemoguće - mogućim", rekao je Dačić.

Dačić kaže da se desetak godina samo govorilo o Uniji, a da su ipak otpočeli pregovori.

"Mi smo umesto države u koju se šalju mirivne misije, sada država koja predsedava takvom jednom organizacijom", istakao je Dačić.

Ministar je rekao da su sve vlade govorile o potrebi ekonomske stabilizacije još od Milke Planinc a nijedna vlada u istoriji nije donela tako hrabar budžet koji predstavlja osnovu za jednu zdravu državu, a nema zdrave države, kako kaže, bez zdrave ekonomije.

"Zato i milsim da Srbija iduće godine treba da pokaže svoju ozbiljnost - prvo to je veliki izazov, jer od nas svih mnogo očekuju", rekao je Dačić, govoreći o predsedavanju OEBS-u.

On je rekao da se Srbija ozbiljno priprema za predsedavanje. Ministarski savet je zakazan za 3. i 4. decembar 2015. godine, na kome će biti 57 ministara spoljnih poslova.

Već sada ćemo napraviti organizacioni odbror kao za Samit sa Kinom - to će biti veliki multilateralni skup koji pokazuje da je Srbija promenila svoj međunarodni položaj", rekao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track