DEVENPORT: Podržavamo Srbiju na putu evropskih integracija
Foto: Fonet

Tesna saradnja sa vladom

DEVENPORT: Podržavamo Srbiju na putu evropskih integracija

Politika -
Mislim da je 2014. godina bila veoma važna za evropske integracije Srbije. Mi, kao EU, to jako pozdravljamo, rekao je Devenport, ističući da je nova Vlada donela niz bitnih odluka i zakona, kao što su zakon o radu, zakon o stečaju i privatizaciji, novi zakon o planiranju i izgradnji i set medijskih zakona

BEOGRAD - Evropska unija (EU) je i dalje vrlo posvećena proširenju i zadatak mog tima je da pomognemo i podržavamo sve napore Srbije na putu evropskih integracija, ne samo tokom 2015. godine, već i narednih godina, poručio je u novogodišnjem intervjuu šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

- Mislim da je 2014. godina bila veoma važna za evropske integracije Srbije - ocenio je Devenport i podsetio da je formirana nova Vlada Srbije, koja je postavila evropske integracije i članstvo u EU kao prioriteni cilj. Mi, kao EU, to jako pozdravljamo, rekao je Devenport, ističući da je nova Vlada donela niz bitnih odluka i zakona, kao što su zakon o radu, zakon o stečaju i privatizaciji, novi zakon o planiranju i izgradnji i set medijskih zakona.

Sledi godina primene postojećih zakona

- Kao delegacija EU i Evropska komisija u Briselu, tesno smo sarađivali sa Vladom, Kancelarijom za evropske integracije, Skupštinom i u okviru novog Nacionalnog konventa, na ovim dokumentima i njihovom usklađivanju sa evropskim zakondavstvom - predočio je Devenport.

Što se tiče nove godine, Devenportu se čini da će to biti godina pripreme i primene svih već postojećih zakona i akcionih planova u procesu evropskih integracija.

- Mislim da bi svi morali da prionu na posao u primeni tih veoma bitnih zakona - naglasio je Devenport i kao pozitivno ocenio donošenje teških odluka o restrukturiranju javnih preduzeća. Kao EU, objasnio je Devenport, mi imamo zadatak da pomognemo i podržavamo reformski kurs Srbije, ne samo politički, već i materijalno.

Nastavak programa zaštite od nepogoda

Devenport je podsetio i da je u proteklih godinu dana EU obratila mnogo pažnje na saniranje strašnih posledica majskih poplava, napominjući da će i u 2015. godini biti nastavljeni programi preventivnih mera za neke buduće nepogode.

- Mi ćemo podržavati veoma bitne mere Vlade Srbije koje se tiču fiskalne konsolidacije u okviru budžeta i onoga što je dogovoreno sa Međunarodnim monetarnim fondom - najavio je Devenport.

On je ocenio da bi trebalo preduzeti i ozbiljne mere za podsticaj privrede i unapređenja poslovne klime.

- Želim da dođe i do rešenja spora sa advokaturom. Veoma ozbiljno pričamo i sarađujemo sa Vladom Srbije što se tiče akcionih planova reforme pravosuđa, ali dok sudovi ne rade, ne funkcionišu, dok traje štrajk, teško je da pričamo o primeni - upozorio je Devenport.

Velika šteta zbog štrajka advokata

Štrajk advokata nanosi veliku štetu i građanima i privredi, ukazao je Devenport, čija je želja da se dođe do zadovoljavajućeg rešenja.

On je istakao da su nova Evropska komisija i njen predsednik Žan Klod Junker posvećeni procesu proširenja Unije.

- Prva poseta novog evropskog komesara Johanesa Hana je bila upravo Srbiji - podsetio je Devenport. On misli da je to veoma pozitivna poruka svima da je on veoma posvećen pregovorima sa Srbijom.

- To je i moj zadatak i mog tima u delegaciji EU - da pomognemo i podržavamo sve napore Srbije na tom putu, ne samo tokom iduće, već i narednih godina - rekao je Devenport.

Normalizacija odnosa sa Prištinom - jedinstveni cilj EU

On je istakao i da je sveobuhvatna normalizacija odnosa Beograda i Prištine jedinstven cilj svih zemalja članica EU i da je taj proces tek na početku, ali je napomenuo da nije bilo reči o priznanju nezavisnosti Kosova.

U svim zaključcima Evropskog saveta, podsetio je Devenport, može se pročitati da je jedinstven cilj svih zemalja članica EU sveobuhvatna normalizacija odnosa.

- To je naš zajednički zadatak i naravno da je primena Briselskog sporazuma bitan deo te sveobuhvatne normalizacije, ali mi smo tek na početku te istinske normalizacije - precizirao je Devenport.

Prema njegovim rečima, evropski komesar Han je u Beogradu, na sastancima sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem i prvim potpredsednikom Vlade Ivicom Dačićem, predstavio jedinstven stav EU da podržava dijalog Beograda i Prištine.

- Rekao je da bi trebalo da što pre da dođe do sledeće runde dijaloga i objasnio je da je veoma bitno da se ispune sve obaveze u okviru sporazuma potpisanog 19. aprila 2013. godine - naglasio je Devenport. Unija ne sme da dozvoli da konflikt postane njen deo Objasnio je da je Uniji bitno da dođe do sveobuhvatne normalizacije odnosa, što je, kako je ponovio Devenport, opšti zajednički cilj svih zemalja članica EU.

- Unija ne može da dozvoli da još postojeći konflikt postane deo EU i zbog toga svi insistiraju na daljem toku i angažovanju u dijalogu - poručio je Devenport. On je potvrdio da je visoka predsavnica EU Federika Mogerini pozvala premijera Vučića i novog kosovskog premijera Isu Mustafu na sledeći sastanak 9. februara.

Devenport smatra da je veoma bitno da se svi usredsrede na to da bude suštinski sastanak i da dođe do konkretnih rezultata, uključujući, naravno, primenu svih postojećih obaveza u okviru Briselskog sporazuma. Približavanje EU ide po rasporedu Što se tiče pregovora EU i Srbije, sve ide po utvrđenom redu, ocenio je Devenport i podsetio da su još pre godinu dana počeli takozvani skrininzi, odnosno tehnički pregledi svih 35 poglavlja. - Uprkos svim problemima, preprekama, izbornim kampanjama, strašnim majskim poplavama, mogu reći da sve ide po rasporedu - rekao je Devenport i objasnio da su, po novom pristupu proširenja EU, u žiži interesovanja oblasti kao što su vladavina prava, osnovna prava, pravosuđe i borba protiv korupcije.

- Zbog toga smo lansirali pripremu akcionih planova za otvaranje poglavlja 23 i 24 na početku pregovora. To je, takođe, prioritet za Vladu Srbije, odnosno ministre pravde i unutrašnjih poslova i veoma aktivno sarađujemo - dodao je Devenport. Ne mogu da vam kažem kada ćemo moći da otvorimo ta dva poglavlja, jer će to zavisiti od ocene akcionih planova i mišljenja zemalja članica EU, naglasio je Devenport, ali ovaj proces je u toku i, ako sve ide po očekivanom redu, mislim da bismo mogli da otvorimo ta dva poglavlja tokom idućih šest meseci.

Upitan da li će među prvim biti i poglavlje 35, koje se bavi normalizacijom odnosa sa Prištinom i za koje Nemačka smatra da bi ga trebalo prvo otvoriti, Devenport je odgovorio da će to zavisiti od mišljenja zemalja članica EU, ali da je to nešto što on ne može da predvidi.

Otvaranje poglavlja zavisi od Briselskog sporazuma

- Evropska komisija je već predložila otvaranje jednog poglavlja koje se tiče javnih finansija, pretpostavljam da će Komisija biti u prilici da predloži otvaranja poglavlja 23 i 24 tokom idućih šest meseci - ponovio je Devenport. Što se tiče poglavlja 35, još nije došlo do pripreme izveštaja o skriningu zato što još čekamo neke infomacije od srpske strane, dodao je Devenport i konstatovao da mnogo zavisi od primene Briselskog sporazuma.

- Došlo je do primene velikog broja sporazuma uprkos svemu, uprkos okolnostima i, naravno, da očekujemo da se ta primena nastavi u idućem periodu - zaključio je Devenport.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja