TEŠKO NAMA S OVAKVIM MINISTRIMA: Zbog Ivana Mrkića Iran ne može da ulaže u Srbiju!
Foto: Maja Mojsovski Rasevic

Ne haje za državne interese

TEŠKO NAMA S OVAKVIM MINISTRIMA: Zbog Ivana Mrkića Iran ne može da ulaže u Srbiju!

Politika -
Ministarstvo spoljnih poslova krajem 2012. uvelo sankcije Teheranu, kad i EU, ali ih nije ukinulo kad i Unija. Zbog toga nam je sad ugrožena ekonomska saradnja, projekti...

BEOGRAD - Iran ne može da ulaže u Srbiju jer je bivši šef diplomatije Ivan Mrkić zaboravio toj zemlji da ukine sankcije. Doslovno! Naime, kako saznaje Kurir, Srbija je u vreme njegovog mandata, početkom novembra 2012. godine, sledeći primer EU, uvela sankcije Iranu, međutim kad su u Evropskoj uniji delimično ukinuli ekonomske sankcije Iranu, Srbija to nije uradila jer je zaboravila.Pritisci- EU je krajem oktobra 2012. godine uvela novi paket sankcija protiv Irana, pomoću kojih Brisel pokušavao da primora Teheran na obustavljanje nuklearnog programa. Iranske vlasti su zauzvrat smanjile izvoz nafte za jednu trećinu i zabranile uvoz stranih automobila, računara i druge robe. Srbija se tim sankcijama pridružila početkom novembra iste godine. A onda je krajem januara 2014. u Briselu izglasano delimično ukidanje ekonomskih sankcija Iranu, ali je Srbija zaboravila da ih ukine - navodi naš izvor i dodaje:- Srbija je zbog ovog propusta u velikom ekonomskom gubitku. Iran želi da ulaže u Srbiju, ali ne može da sarađuje s Beogradom dok se ne ukinu sankcije. A zabrana, inače, podrazumeva i ograničavanje trgovinskih kontakata s iranskim telekomunikacionim kompanijama - navodi naš izvor.Ivica Dačić, šef diplomatije, za Kurir potvrđuje da sankcije Iranu nisu skinute i najavljuje da će sprovesti reviziju svih sankcija koje je naša zemlja uvela.

Dačić: Imamo interes da s teheranom sarađujemo, naročito sada kada hoće da nađu zajednički jezik sa svetom
Dačić: Imamo interes da s teheranom sarađujemo, naročito sada kada hoće da nađu zajednički jezik sa svetom

Ispravljaju grešku- Zadužiću saradnike da mi pripreme za koje smo se sve restriktivne mere opredelili i kada. Imamo interes da sa Iranom produbimo saradnju, naročito u momentu kad ta zemlja pokazuje interesovanje da nađe zajednički jezik s ostatkom sveta. Dok sam bio ministar, nismo se pridružili nikakvim sankcijama, a na snazi su i dalje one protiv Irana, Belorusije i Sirije - kaže Dačić.

OčekivanoMRKIĆ ĆUTIKurir je pokušao i da dobije komentar od Ivana Mrkića, ali on nije odgovarao na naše SMS poruke. Kurir je pokušao i da dobije komentar od Ivana Mrkića, ali on nije odgovarao na naše SMS poruke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track