BESNI RAT: Naprednjaci optužili SPS za izdaju!
Foto: Dragana Udovicic, Zorana Jevtic

Koaliciju SNS i SPS trese kriza zbog svađe oko podrške Vladi

BESNI RAT: Naprednjaci optužili SPS za izdaju!

Politika -
Ministri najveće vladajuće stranke zamerili partnerima iz Dačićeve partije da ne podržavaju premijera Vučića i politiku Vlade u kojoj sede. Socijalisti se „pravili mrtvi“, a Aleksandar Antić, koga je Stefanović prozvao za nelojalnost, kaže da nema mesta polemici

BEOGRAD - Odnosi SNS i SPS ponovo su zapali u krizu, a najnoviji rat izbio je nakon žestoke kritike potpredsednika SNS i ministra MUP Nebojše Stefanovića da socijalisti ne podržavaju dovoljno Vladu i premijera Aleksandra Vučića. Većina ministara iz redova SNS juče se pridružila Stefanovićevim zamerkama, poručivši SPS da ne mogu da sede na dve stolice, već da moraju da budu timski igrači.Stefanović je, naime, kritikovao SPS zato što nije branio premijera Vučića posle njegovog duela s portparolkom Evropske komisije Majom Kocijančič o ispravnosti tendera za ispumpavanje vode iz „Tamnave“.PolemikaVeć sam upozoravao premijera Vučića da će, kad do toga dođe, ostajati sam i u takvim borbama neće imati podršku koalicionih partnera. Pokazalo se da sam bio u pravu. Evidentno je da niko iz SPS ne želi da brani stav Vlade Srbije, kao da je tenderom za ispumpavanje vode rukovodio kabinet premijera, a ne Ministarstvo rudarstva i energetike, na čijem je čelu upravo kadar SPS. Stefanovićevim kritikama juče su se pridružili i ostali ministri iz SNS (vidi okvir).Za razliku od naprednjaka, u SPS su juče skoro svi odbijali da se oglase ovim povodom, uz objašnjenje da su se u vrhu stranke „tako dogovorili“. Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike i funkcioner SPS, koga je Stefanović direktno prozvao za podrivanje politike Vlade rekao je da je resor koji vodi pre dva dana saopštenjem upoznao javnost s pojedinostima raspisivanja tendera za ispumpavanje vode iz kopa „Tamnava - Zapadno polje“ i da nema razloga za polemiku s ministrom unutrašnjih poslova.Promena formata- Ministarstvo rudarstva i energetike je izašlo u javnost sa svim neophodnim podacima, mislim da je Stefanoviću to promaklo. Nema razloga za polemiku, a nije je ni bilo na današnjoj sednici Vlade - rekao je juče Antić.Branko Radun, politički analitičar, kaže da se iza najnovijeg sukoba krije najava promene formata SPS u Vladi.Kako će se to završiti, zavisi od SPS, od toga kako će odreagovati na ovu situaciju i koje će poteze povući. Može da se završi i odlaskom SPS iz vlasti, dok je blaža varijanta scenario po kojem bi socijalisti imali manje ministarstava nego sada - kaže Radun za Kurir.

Žestoko najveći obračuni Vučićeve i Dačićeve stranke29. septembar 2014.Ružić: Vučiću, spasi nas od Zorane- Tadašnji predsednik IO Branko Ružić tražio je „spas“ od Vučića zbog čestih kritika ministarke Zorane Mihajlović na račun funkcionera SPS.27. septembar 2014.Jovičić: Ružić i Dačić okoreli kriminalci- Funkcioner SNS Aleksandar Jovičić izjavio je da su Ivica Dačić i Branko Ružić okoreli kriminalci i podguzne muve Dragana Đurića i Miroslava Miškovića.28. avgust 2014.Stefanović: Vučić će razmisliti o Dačiću- Nebojša Stefanović rekao je da će Aleksandar Vučić dobro razmisliti da li je Ivici Dačiću i SPS mesto u Vladi, reagujući na Dačićevu izjavu da je trpeo packe od Vučića.26. jun 2014.Vučić: Ne možete da sedite na dve stolice- Vučić poručio Dačiću da SPS treba da odluči da li će biti u vlasti ili u opoziciji pošto je funkcioner SPS Branko Ružić kritikovao Vladu i Vučića zbog tadašnjih smena u policiji.25. mart 2014.Stefanović: Ne u vladu sa SPS- Nebojša Stefanović najavio je da će lideru predložiti da formiraju vladu bez SPS jer je Novica Tončev prethodno ocenio da SPS ne treba da uđe u vladu sa SPS.14. januar 2014.Vučić: Ružiću, ako ti se ne sviđa, idi- Vučić poručio Ružiću da „izađe iz Vlade ako mu se ne sviđa“ nakon što je Ružić rekao da veruje u nevinost tada pritvorenog vlasnika „Zekstre“ Dragana Đurića.24. oktobar 2013.Beko posvađao SNS i SPSBiznismen Milan Beko izjavio je da bi Vučić trebalo da „sedne na mesto broj jedan“, što je razbesnelo Dačića i isprovociralo niz njegovih kritika na račun obojice.

Dačić o odnosu s VučićemSAGLASNI SMO O GENERALNIM CILJEVIMAIvica Dačić je sinoć rekao da su on i Vučić saglasni u vezi sa „generalnim ciljevima“, a na ranije komentare Čedomira Jovanovića da „rešava probleme tako što kad vidi medveda, legne i pravi se mrtav“, lider SPS je kazao:- On je mislio na odnos mene i Vučića, kao on sme da kaže Vučiću sve, a ja ne smem. Nisam primetio da Vučić i ja imamo ograničenja kad je reč o temama o kojima razgovaramo.Upitan o eventualnoj rekonstrukciji Vlade, Dačić je za Pink rekao da je to apsolutno pravo Vučića i da su se oni, još dok je lider SPS bio premijer, dogovorili da na svakih šest meseci rekonstruišu Vladu. Takođe, naveo je da u Vladu nije ušao na silu, već na Vučićev poziv.Branio čast strankeMRKONJIĆ: STEFANOVIĆ NIJE U PRAVUKako ne branim Vučića?! Branim ga stalno s pozicije predsednika skupštinskog odbora za infrastrukturu. Čovek dobro radi. Ako Stefanović misli da ministri ne daju podršku Vučiću, neka njih pita zašto to nije tako. Ali siguran sam da svi, kao i ja, dajemo snažnu podršku premijeru i radu Vlade, samo što se ne vidimo u medijima.Svetska bankaTENDER BIO PO ZAKONUTender za ispumpavanje vode iz kopa „Tamnava - Zapadno polje“ sproveden je u svemu u skladu s važećim propisima i praksom, kažu u Svetskoj banci, i dodaju da su njihovi stručnjaci detaljno pregledali dokumentaciju.Tačno u podneVUČIĆ DANAS S DAVENPORTOMPremijer Vučić sastaće se danas u podne u Vladi Srbije sa šefom Delegacije EU u Srbiji Majklom Davenportom, koga je optužio da je dao pare novinarima BIRN da pišu protiv Vlade Srbije, konkretno o tenderu za „Tamnavu“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track