Tri scenarija za kraj rata naprednjaka i socijalista
Foto: Marina Lopicic

Kako će se završiti sukob između SPS i SNS

Tri scenarija za kraj rata naprednjaka i socijalista

Politika -
Prvi je pakovanje kofera Ivice Dačića iz Nemanjine 11, drugi da SPS ostane u Vladi, ali s manjim brojem resora, treći je da se sukob završi samo sa packama

BEOGRAD - Pakovanje kofera Ivice Dačića iz Nemanjine 11 i useljenje SDS Borisa Tadića u Vladu ili pak samostalna vladavina SNS jeste najradikalniji scenario raspleta aktuelnog rata socijalista i naprednjaka, ocenjuju analitičari za Kurir. Oni smatraju da su izvesnije opcije blaže po SPS, odnosno dobijanje packi ili ostanak bez resora.Sve u igriÐorđe Vukadinović, politički analitičar, kaže za Kurir da su posle najnovijeg sukoba sve tri mogućnosti u igri.- I do sada je SNS kritikovao SPS, pa se sve završavalo onom narodnom „tresla se gora, rodio se miš“ i zato sam skloniji da verujem da će se i ovog puta završiti kao bura u čaši vode ili možda provetravanjem socijalista. Evidentno je to da sve manje ljubavi, a sve više nervoze i interesa u vladajućoj koaliciji. Čini se da posle ovoliko zatezanja između SNS i SPS konopac mora da pukne, a pitanje je da li će to se desiti pre ili kasnije. Ipak, konačnu reč ima Vučić, a ne treba zaboraviti ni da SNS ne treba niko da bi vladao - kaže Vukadinović.Vladimir Goati, politički analitičar i predsednik Transparentnosti Srbija, smatra da će se i ovaj sukob završiti ostankom Dačića u vlasti.- Da bi SPS izašao iz Vlade, potrebno je da dođe do velike nevolje između njih, poput čeonog sudara oko koncepcije najvažnijih državnih pitanja. A malo je verovatno da će se to desiti jer imaju zajedničke ciljeve, dok u opozicionom bloku trenutno ne postoji opcija kojom bi SNS zamenio SPS. Pominje se da je SDS u igri, ali pitanje je kakvo je raspoloženje unutar SNS prema Tadiću - ocenjuje Goati.Novi sukobPovod za još jedan sukob u vladajućoj koaliciji je ćutanje SPS na prepucavanje premijera Vučića i portparolke EK Maje Kocijančić oko tendera za ispumpavanje vode iz „Tamnave“. Zbog toga su funkcioneri SNS osuli paljbu po SPS, ističiću da im partner koji ih ne podržava u Vladi nije potreban.

SNS Provera ministara i smene na GO u petakVUČIĆ SPREMA ČISTKUSNS će na sednici Glavnog odbora, koja će biti održana u petak, razrešiti neke članove GO, a biće reči i o rezultatima rada ministara iz SNS. - Pre sednice biće održano Predsedništvo, na kojoj će takođe biti govora o tome koliko je ko doprineo. A ko odlazi iz organa stranke, to je na Vučiću da odluči - kaže potpredsednik SNS Bratislav Gašić.Njegove reči potvrdila je i potpredsednica Vlade i SNS Zorana Mihajlović, koja je rekla da uvek postoji tačka dnevnog reda u okviru koje se razgovara o radu državnih organa, ali da nakon toga, što se tiče rada ministara, odlučuje premijer Aleksandar Vučić. Kako saznajemo, u okviru provetravanja GO neće biti zvučnijih imena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track