Nedopustiv prijem povodom godišnjice opsade Sarajeva

Milorad Dodik

Nedopustiv prijem povodom godišnjice opsade Sarajeva

Politika -
Predsednik Republike Srpske upozorio da zajedničke institucije BiH "nisu privatno vlasništvo nijednog pojedinca

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik naveo je u pismu ministru spoljnih poslova BiH Zlatku Lagumdžiji da je nedopustivo organizovanje večerašnjeg prijema povodom početka obeležavanja godišnjice opsade Sarajeva, jer to prethodno nije usaglašeno sa svim stranama u BiH.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika RS, Dodik je upozorio da zajedničke institucije BiH "nisu privatno vlasništvo nijednog pojedinca, bez obzira na funkciju koju obavalja, već prostor gde se zajednički dogovaraju sve politike i postupci od interesa za oba entiteta i tri konstitutivna naroda".

"Ovim postupkom ponovo ste potvrdili moja konstantna upozorenja, u kojima navodim da predstavnici bošnjačkog naroda ovakvom jednostranom politikom ne žele da grade zajedničku BiH", naveo je Dodik u pismu Lagumdžiji. On je Lagumdžiju podsetio i da u BiH nije usaglašen Zakon o praznicima BiH, jer nema konsenzusa o ovom pitanju, ižražavajući "čuđenje ako bi neko od ambasadora u BiH prihvatio poziv da dođe na ovaj prijem".

Povodom 20 godina od početka opsade Sarajeva, ministar inostranih poslova BiH organizovao je prijem koji će biti održan večeras. U Sarajevu se danas istim povodom održava i manifestacija "Sarajevska crvena linija", a 11.541 crvena stolica postavljena je dužinom centralne gradske saobraćajnice, od Večne vatre do Ali-pašine džamije, u znak sećanja na broj stradalih građana Sarajeva tokom četverogodišnje opsade glavnog grada BiH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track