Poslanici traže od države: Zaštitite Sašu Jankovića!
Foto: Zorana Jevtić

Složni

Poslanici traže od države: Zaštitite Sašu Jankovića!

Politika -
Poslanik SNS Milovan Drecun izjavio je da je neprihvatljivo da se zaštitnik građana oseća nebezbedno i da je na nadležnim institucijama da spreče ugrožavanje bezbednosti, ukoliko ono postoji

Dan pošto je zaštitnik građana Saša Janković rekao da se ne oseća bezbedno zbog pretnji koje dobija, poslanici Skupštine Srbije pozivaju nadležne da zaštite ombudsmana a analitičaru ukazuju da je napad na njega atak na nezavisne institucije.

Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović pozvao je Vladu Srbije da zašiti zaštinika građana i omogući mu nesmetan rad. “Mi podržavamo zahteve zaštitnika građana, smatramo da se on našao u vrlo delikatnoj i opasnoj situaciji samo zato što primenjuje zakon koji mora biti jednak za sve”, rekao je Stefanović novinarima u Skupštini Srbije.

On je pozvao Vladu da učini sve da kroz rad svojih organa dostavi sve informacije koje je Janković tražio. On na to ima zakonska ovlašćenja i mora mu se izaći u susret radi utvrđivanja ko je koga i zašto i da li sa odlukom suda ili bez prisluškivao”, rekao je Stefanović.

Šef poslanika DS je istakao da osećaj ugroženosti i nebezbednosti Jankovića mora hitno biti otklonjen efikasnom odlukom vlade i nadležnog ministarstva koje bi moglo da mu pruži fizičku bezbednost, bilo kroz mere zaštite ili na neki drugi način.

“Treba mu omogućiti nesmetan rad i otklanjanje svake mogućnost fizičkog ili bilo kakvog drugog uticaja na njegov integritet. To je na Vladi i mi pozivamo Vladu da zaštiti zaštitnika građana”, zaključio je on.Poslanik Srpske napredne stranke Milovan Drecun izjavio je da je neprihvatljivo da se zaštitnik građana oseća nebezbedno i da je na nadležnim institucijama da spreče ugrožavanje bezbednosti, ukoliko ono postoji.

Neprihvatljivo je da se bilo ko radi tako odgovoran posao oseća nebezbedno i na svim nadležnim institucijama je da spreče ugrožavanje bezbednosti, odnosno da utvrde nosioce ugrožavanja bezbednosti i da ih preduprede u eventualnom pokušaju”, rekao je Drecun novinarima u parlamentu.

Kako je rekao, sve ostalo treba da teče po propisanim zakonskim procedurama.

Zaštitnik građana Saša Janković rekao je u emisiji Pressing na N1 da se ne oseća bezbedno zbog pretnji koje dobija i da su umesto kritika na njegov račun poslednjih dana izrečene najružnije lične diskvalifikacije.

Napad na Jankovića atak na nezavisne institucijeUpravnog odbora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Miroslav Hadžić ocenio je da poslednji napadi na ombudsmana Sašu Jankovića predstavljaju atak na institucije i da je ključno pitanje ko će štititi zaštitnika građana.

"Krenula je hajka na ombudsmana čiji je cilj da se dezavuiše i derogira taj nezavisni organ, da se postavi pitanje šta će nama uopšte ta institucija. Nije to samo atak na Sašu Jankovića već na sve institucije", kazao je Hadžić.

Kako je naveo, postavlja se pitanje ko u državi treba da štiti ombudsmana čija je funkcija zaštita samih građana.Hadžić je dodao da ne postoji zakonski osnov koji dozvoljava vojnim službama da prikupljaju podatke o civilima i da takve aktivnosti, ukoliko ih vojska sprovodi, predstavljaju direktno kršenje zakona i zloupotrebu službe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja