AMBASADOR ITALIJE: Zadatak Srbije ove godine je rad, rad i rad!
Foto: Marina Lopičić

Đuzepe Manco citirao premijera Srbije

AMBASADOR ITALIJE: Zadatak Srbije ove godine je rad, rad i rad!

Politika -
To je nagrada, ali i podsticaj za vašu vladu i za srpski narod da nastavi sa radom sa istim zalaganjem i odlučnošću. Upravo je to razlog zbog koga smo radili tako da Beograd uskoro bude u prilici da otvori prva pregovaračka poglavlja o pridruživanju EU, rekao je Manco

BEOGRAD - Italija snažno podržava proces evropskih integracija Srbije i Zapadnog Balkana, izjavio je ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco ističući da Srbija zaslužuje priznanja za konkretne rezultate koje je postigla prošle godine na evropskom putu.

"To je nagrada, ali i podsticaj za vašu vladu i za srpski narod da nastavi sa radom sa istim zalaganjem i odlučnošću. Upravo je to razlog zbog koga smo radili tako da Beograd uskoro bude u prilici da otvori prva pregovaračka poglavlja o pridruživanju EU", rekao je Manco. Kao zadatke srpske vlade ove godine, kada je reč o evropskom putu države, Manco je rekao: "Citiraću vašeg premijera 'rad, rad i rad'".Prema njegovim rečima, od otvaranja pregovora sa EU, prošle godine, "srpska vlada je pokazala veliko zalaganje i odlučnost u rešavanju ključnih tema na evropskom putu, kao što su reforme u oblasti vladavine prava i normalizacija odnosa sa Prištinom".

"Preliminarni posao odradjen u 2014. bio je neophodan kako bi se stvorili povoljni uslovi koji će ove godine dovesti do daljeg napredovanja na evropskom putu kroz otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja. Veoma ste blizu postizanja ovog važnog cilja u sledećih nekoliko meseci", istakao je Manco.

Manco je srpsko-italijanske odnose ocenio kao izuzetno pozitivne, sa posebnim osvrtom na sastanak održan prošlog decembra u Rimu izmedju premijera Srbije i Italije, Aleksandra Vučića i Matea Rencija.

Italijanski ambasador je rekao da dve milijarde evra italijanskih investicija i oko 600 malih i srednjih preduzeća koja posluju u Srbiji čine Italiju najvećim trgovinskim partnerom i najvećim investitorom u Srbiji i u 2014. godini.Manco je podsetio da je 2015. počela potpisivanjem sporazuma izmedju Vlade Srbije i jednog od vodećih preduzeća u oblasti poljoprivrede u Italiji "Rigoni di Asiago" i dodao da u Srbiji postoje velike mogućnosti za strane investicije, što je Italija medju prvima uočila, počev od "Ferera".

"Zbog toga mi je drago što je za vašu vladu prioritet i što podržava učestvovanje Srbije na manifestaciji ExpoMilano2015. Ta izložba će dovesti u Milano milione posetilaca iz čitavog sveta i ponudiće jedinstveni izlog za srpsku agroindustriju", rekao je Manco.

Italijanski ambasador je takodje rekao da je "uspostavljanje čvršće vladavine prava u Srbiji, uključujući i slobodu medija, zajednički interes i veliki prioritet kako Beograda tako i Brisela" i dodao da će "implementacija nedavnih reformi u oblasti medija...doprineti ne samo napredovanju Srbije na putu ka EU već i snaženju srpskog društva".Predsedavanje Srbije OEBS-u, italijanski ambasador je ocenio "jedinstvenu priliku" i "izazov" za Srbiju i dodao da će je Italija ohrabriti da ima konstruktivniju ulogu u krizi u Ukrajini, dijalogu sa oblašću Mediterana i regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu.

Povodom predstojećeg susreta šefova italijanske, srpske i albanske diplomatije u Rimu, Manco je rekao da je poruka Briselu i evropskim partnerima da "moraju da ostanu fokusirani na agendu proširenja kao prioritetnu za EU"."Regionalna saradnja je ključna u tom procesu, Beograd i Tirana su suštinski akteri, i mi verujemo da oni mogu da daju svoj doprinos novom i efikasnijem evropskom projektu", dodao je Manco.(Tanjug/Danas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track