Predsednički žreb 20. aprila
Foto: KURIR

Predsednički žreb 20. aprila

Politika -
Redni broj kandidata za predsednika na zbirnoj listi utvrđuje se žrebom, koji se obavlja tako što se iz jednog bubnja izvlači kugla u kojoj je list sa upisanim imenom i prezimenom kandidata, dok se iz drugog bubnja izvlači kugla u kojoj je list sa rednim brojem koji će taj kandidat imati

BEOGRAD - Žreb kojim će se odrediti raspored kandidata na zbirnoj listi na izborima za predsednika Republike biće održan 20. aprila, u 19.15 sati a svi kandidati koji žele da učestvuju u izbornoj trci izbornu listu mogu da predaju do 15. aprila u ponoć, odlučeno je danas na sednici Republičke izborne komisije.

Zbirna lista kandidata biće objavljena najkasnije 20. aprila u ponoć, dok se utvrđivanje konačnih rezultata izbora za predsednika Republike mora završiti najkasnije 10. maja u 20 sati.

Redni broj kandidata za predsednika na zbirnoj listi, utvrđuje se žrebom, koji se obavlja tako što se iz jednog bubnja izvlači kugla u kojoj je list sa upisanim imenom i prezimenom kandidata i nazivom pradlagača, dok se iz drugog bubnja izvlači kugla u kojoj je list sa rednim brojem koji će taj kandidat imati.

Žreb je javan, a bubnjevi iz kojih će biti izvlačene kugle su providni. Kugle za žrebanje su neprovidne, a njihov broj je dva puta veći od broja kandidata za predsednika Republike.

Predviđeno je da kugle za žrebanje izvlače sekretar RIK-a i njegov zamenik ili osobe koje RIK odredi.

RIK ima obavezu da u roku od 24 sata od prijema liste proglasi izbornu listu ukoliko ispunjava uslove, a da do 21. aprila u ponoć objavi zbirne izborne liste u "Službenom glasniku".

Na sednici RIK-a je usvojena i Odluka koja predviđa da kandidata za predsednika Republike može da predloži politička stranka, koalicija ili grupa građana.

Kandidati koji žele da se povuku iz izborne trke ili odustanu od kandidature to mogu da urade do dana utvrđivanja liste kandidata, odnosno do 19. aprila u ponoć.

Rokovnik o sprovođenju izbora koji je RIK usvojio predviđa i da utvrđivanje rezultata glasanja na biračkom mestu i dostavljanje izbornog materijala RIK-u mora se završiti do 7. maja u 14 sati.

Uvid u izborni materijal u prostorijama RIK-a, kako je odlučeno, biće omogućen najkasnije do 11. maja u 24 sata.

U Rokovniku je navedeno i da će odmah po objavljivanju rezultata izbora biti omogućeno izdavanje uverenja o izboru predednika Republike, a u isto vreme će biti podnet i izveštaj Skupštini Srbije o sprovedenim predsedničkim izborima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track