GENOCIDA NIJE BILO: Evo kako je Hag danas glasao
Foto: AP

Međunarodni sud pravde

GENOCIDA NIJE BILO: Evo kako je Hag danas glasao

Politika -
Sudsko veće koje je danas odlučivalo o sporu između Srbije i Hrvatske brojilo je 17 sudija - 15 stalnih i dva ad hok. Na njihovu odluku nema žalbe

HAG - Međunarodni sud pravde u Hagu danas je odbacio hrvatsku tužbu i kontratužbu Srbije za genocid na teritoriji Hrvatske u periodu od 1991. do 1995. godine potvrdivši da je zločina bilo, ali ne i jasne genocidne namere koja je ključni uslov.

I Zagreb i Beogradu danas su pomno iščekivali ishod, a evo kako su glasale haške sudije:

Sa 15 glasova za i 2 protiv Međunarodni krivični sud u Hagu odbacio je tužbu Hrvatske i jednoglasno je odbacio kontratužbu Srbije, a u oba slučaja dao je isto objašnjenje: iako su obe strane počinile dela genocida nad zaštićenom etničkom grupom, namera istrebljenja nije dokazana pa se i tužba i kontratužba odbacuju.

Sudsko veće koje je danas odlučivalo o sporu između Srbije i Hrvatske brojilo je 17 sudija - 15 stalnih i dva ad hok. Na njihovu odluku nema žalbe. Predsednik MSP Petr Tomka izjavio je, čitajući zaključak obrazloženja presude, da je za odbijanje tužbe Hrvatske glasalo 15 od ukupno 17 sudija, a protiv odbijanja - dvojica, i to brazilski sudija Kansado Trindade i ad hok sudija iz Hrvatske Budislav Vukas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track