VRH SRBIJE: Današnja presuda u Hagu očekivana
Foto: AP

Međunarodni sud pravde

VRH SRBIJE: Današnja presuda u Hagu očekivana

Politika -
Posle današnjeg izricanja presude Međunarodnog suda pravde u Hagu došlo je vreme da se istinski počne sa rešavanjem brojnih otvorenih pitanja koja se tiču Srba izbeglih i prognanih iz Hrvatske, pre svega njihovog povratka i vraćanja oduzete imovine i stanova, penzija...

BEOGRAD - Zvaničnici Srbije i stručna javnost ocenili su da je očekivana presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu, kojom se odbacuju tužba Hrvatske i kontratužba Srbije za genocid tokom oružanih sukoba 90-ih, ali i da otvara vrata da se istinski počne sa rešavanjem brojnih otvorenih pitanja.

Predsednik Srbije Tomsilav Nikolić izjavio je danas da Hrvatska nije uspela da dokaže genocidne namere srpske strane u ratnim sukobima a sa druge strane, iako protivtužba Srbije nije usvojena, potvrđeno da je Hrvatska učinila masovan zločin prema Srbima."Iskreno se nadam da će i u vremenu koje je pred nama biti dovoljno hrabrosti kako bi i Srbija i Hrvatska u dobroj veri zajedno rešavale sve ono što sputava da naš region uvedemo u period trajnog mira i prosperiteta", zaključio je Nikolić.

Ministar pravde Nikola Selaković ocenio je da Srbija nema razloga da bude nezadovoljna, istakavši da je prvi put konstatovano pred jednim međunarodnim sudom da su izvršeni zločini tokom operacije "Oluja.""Danas je završena jedna stranica u Međunarodnom sudu pravde kada su u pitanju epilozi o događajima na području bivše Jugoslavije. U postupku koji je vođen po tužbi Hrvatske protiv Srbije i kontratužbi Srbije protiv Hrvatske možemo reći da se manje-više dogodilo ono što smo očekivali. Došlo je do odbijajućih presuda. Taj rezultat je naizgled nerešen, ali nemamo razloga da budemo nezadovoljni", rekao je Selaković.

Šef srpskog pravnog tima Saša Obradović ocenio je danas da je ishod postupka pred Međunarodnim sudom pravde očekivan, a da se o operaciji Oluja više ne može govoriti kao o zakonitoj vojnoj akciji hrvatskih snaga."Slučaj je završen, postupak koji je trajao 15 godina ostao je za nama, njegov ishod je onakav kakav smo očekivali. Hrvatska tužba nema svoj osnov u pravu, to je sud danas zaključio", rekao je Obradović. On je za srpsku kontratužbu Obradović je rekao da je ona ispunila svoj dvojaki cilj."S jedne strane pojačali smo našu odbranu, s druge strane predstavili smo Međunarodnom sudu pravde, i on je to danas konstatovao, da su zločini tokom operacije Oluja izvršeni. O operaciji Oluja se više ne može govoriti kao o zakonitoj vojnoj akciji s ciljem oslobođenja određenih teritorija", zaključio je Obradović.

Presednik skupštinskog odbora za dijasporu i Srbe u regionu Janko Veselinović ocenio je da je, nakon današnjeg izricanja presude Međunarodnog suda pravde u Hagu, došlo vreme da se istinski počne sa rešavanjem brojnih otvorenih pitanja koja se tiču Srba izbeglih i prognanih iz Hrvatske, pre svega njihovog povratka i vraćanja oduzete imovine i stanova.Treba početi i rešavanje pitanja penzija i brojnih drugih statusnih i manjinskih prava, upotrebe jezika i pisma, navodi se u saopštenju.

"Očekujem da će u narednom periodu Hrvatska ozbiljno pristupiti rešavanju ovih pitanja, jer više ne postoje nikakvi razlozi za odugovlačenje, posebno ako se ima u vidu da je ovom presudom otklonjena i formalna prepreka da se Srbima vrate oduzeta i uzurpirana prava", istakao je Veselinović.Direktorka beogradskog centra za ljudska prava Vesna Petrović ocenila je danas da je odbijanje tužbe Hrvatske i protivtužbe Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) očekivano, ali je istakla da to ne znači da dve zemlje treba da odustanu od procesuiranja pojedinaca odgovornih za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

Petrović je navela da je ta odluka očekivana jer je međunarodni zločin genocida ozbiljan zločin koji je teško dokaziv i "mora da se dokaže namera da ste želeli da uništite trajno deo grupe ili celu jednu grupu etničku, versku..."Politički analitičar Dušan Janjić izjavio je danas da je očekivana odluka Međunarodnog suda pravde ocenivši da će ona "teže pasti hrvatskoj javnosti"."I jedna i druga tužba su bile više motivisane unutrašnje političkim problemima šovinističkih elita ili nespremnošću da preuzmu svoj deo odgovornosti za težak građanski rat i krvoproliće u Hrvatskoj.

Hrvatskoj javnosti će biti teže u ovom momentu, jer je čitav mit borbe pravljen na tome da su oni bili žrtve agresije i da su imali opravdani oslobodilački rat", rekao je Janjić Tanjugu.U tom smislu smatra da će ova odluka biti veliki problem u Hrvatskoj jer je ona na tome građena kao država."Biće drame, nacističkih izjava i jačanje ekstremnog desnog i na jednoj i na drugoj strani, ali pogovotovo u Hrvatskoj. To je sad njihov unutrašnji problem", smatra Janjić.Presuda u Hagu je relaksirajuća za ceo region i doprineće da se smire strasti, stavi prst na čelo i vidi šta su obe države činile i koliko tu ima odgovornosti, izjavio je danas predsednik Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević.

Komentarišući odluku Međunarodnog suda pravde u Hagu da odbije i hrvatsku i srpsku tužbu za genocid Antonijević je dodao da će ona omogućiti da se ispita odgovornost obe države za sve što se dogodilo tokom devedesetih, bez obzira što nije utvrđena namera za izvršenje genocida."Verujem da ćemo istrajati u tom pritisku da se rasvetli sve ono što se dešavalo tokom 90-ih, a što je dovelo do ogromnog broja žrtava. To dugujemo mladima, onima koji će živeti u Srbiji i onima koji su, nažalost, stradali", zaključio je Antonijević.Povodom presude Međunarodnog suda pravde u Hagu oglasile su se i pojedine političke stranke.Hrvatska više nema nikakvo moralno pravo da slavi godišnjicu "Oluje" kao državni praznik, rekla je predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić.Presuda pokazuje da je odluka Srbije da podnese protivtužbu protiv Hrvatske, bila dobra jer je "Oluja" okvalifikovana kao akcija koja je kao planirani i željeni cilj imala proterivanje Srba iz Hrvatske, rekla je Rašković Ivić.

Ona je dodala i da je u presudi za žaljenje to što nije izrečena nijedna reč o nepobitnom genocidu nad Srbima, koji je počinjen u Drugom svetskom ratu u tadašnjoj Hrvatskoj.To otvoreno pitanje, pred kojim zvanična Srbija nikada ne sme da zatvara oči, ostaće da visi kao Demaklov mač nad srpsko-hrvatskim odnosima, navela je Rašković Ivić u saopštenju.Predsednik Jedinstvene Srbije i narodni poslanik Dragan Marković - Palma, ocenio je danas da je Međunarodni sud pravde u Hagu, iako je odbio protivtužbu Srbije, konstatovao da je bilo teških zločina nad Srbima i potvrdio da je Hrvatska počinila etničko čišćenja nad Srbima u Hrvatskoj."Srbi nigde, pa ni u Hrvatskoj, nisu vodili osvajačke ratove, već odbrambene. U Hrvatskoj se srpski narod branio plašeći se istrebljenja, kao u Drugom svetskom ratu", navodi Marković u pisanoj izjavi za medije.On je ocenio da "presuda znači i otvaranje nove stranice u odnosima Srbije i Hrvatske, koji sada moraju biti u pravcu potpune normalizacije u dobrosusedskim, pre svega ekonomskim odnosima".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track