HRVATSKI VRH O PRESUDI: Nezadovoljni i Josipović i Kolinda, ali poštovaće odluku
Foto: Profimedia

Reagovanja iz Hrvatske

HRVATSKI VRH O PRESUDI: Nezadovoljni i Josipović i Kolinda, ali poštovaće odluku

Politika -
Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da Hrvatska nije zadovoljna odbijanjem hrvatske tužbe za genocid, ali jeste time što je Međunarodni sud pravde odbio srpsku protivtužbu

ZAGREB - Novoizabrana predsednica HrvatskeKolinda Grabar-Kitarović nije zadovoljna današnjom presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu kojom se odbacuje tužba Hrvatske za genocid protiv Srbije, ali je uvažava.

"Iz obrazloženja presude jasno je ko je bio agresor, a ko žrtva",navodi se u saopštenju Grabar-Kitarović,prenosi agencija Hina. Sud je utvrdio da su na teritoriji Hrvatske počinjeni teški zločini,teška kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava, koje su počinile srpske snage i JNA, ali da obim tih zločina nije dovoljanda se zločin proglasi genocidom, navodi ona.

Presuda upućuje na potrebu kažnjavanja svakog zločina i privođenja pravdi svih počinitelja, onih koji su naredili zločine ili ih nisu sprečili, saopštava Grabar-Kitarović i poručuje da će posebno istrajati na pronalaženju nestalih osoba, a takođe i na povraćaju kulturne baštine."Hrvatska je danas članica EU i NATO saveza i okrenuta je budućnosti. Želela bih da se i sve države jugoistoka Evrope okrenu prema evropskim vrednostima i budućnosti. I sama ću kao predsednica Hrvatske biti inicijator i predvodnik takvih vrednosti", navodi u saopštenju novoizabrana predsednica Hrvatske.

Foto: AP
Foto: AP

Odlazeći hrvatski predsednik Ivo Josipović kaže da nije zadovoljan konačnom presudom Međunarodnog suda pravde, koja je odbila i hrvatsku i srpsku tužbu za genocid, ali da je pripremom tužbe u čemu je i sam učestvovao odrađen dug prema žrtvama.Josipović, koji je učestvovao u pripremanju tužbe pre nego što je postao predsednik, za Novu TV kazao je da je "dobijena opomena o strašnim zločinima koji su se dogodili na ovim prostorima".

"Pitanje je da li strašni zločini koji su se dogodili podrazumevaju genocid, a Sud je zauzeo ovo konzervativno stanovište i podigao lestvicu za genocid jako visoko", ocenio je on.Josipović smatra da su "neki od najstrašnijih zločina ispali iz računice, jer je Sud procenio da je Srbija vezana konvencijom od 1992. godine".Kako je dodao, Sud je prilično jasno kod kontratužbe Srbije rekao da Hrvatska ne može biti smatrana zemljom koja je počinila genocid, te da su skinuti i navodi o genocidnosti Oluje.

"Cena rata je bila vrlo skupa, Hrvatska je bila žrtva agresije. Nažalost, Sud ne odlučuje o tim pitanjima", mišljenja je Josipović.Po njemu, ključni problem je bio kako dokazati genocidnu nameru i kako staviti pojedinačne slučajeve u zajednički kontekst."Mi smo razvili teoriju mozaika, gde smo pokušali da dokažemo da su svi događaji bili deo jedinstvene namere da se počini genocid. Bili smo svesni tog rizika da bi ovakva odluka Suda mogla biti verovatna", rekao je on, ocenivši i da hrvatski pravni tim nije ni u čemu pogrešio.On smatra i da reperkusije ove presude na hrvatsku budućnost neće biti negativne, kao i da se ne menja afirmacija hrvatskog stava da je slobodu stekla pravednim ratom.

Komentarišući dalje odnose sa Srbijom, Josipović je procenio da će sada, verovatno, biti podignute strasti u medijima, komentari nezadovoljstva i zadovoljstva presudom."Nijedna garnitura ne može odustati od traženja nestalih, a s druge strane postoji i odgovornost svih država da procesuiraju ratne zločine", zaključio je Josipović.

Milanović: Nismo zadovoljni odlukom Suda, ali je poštujemo

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da Hrvatska nije zadovoljna odbijanjem hrvatske tužbe za genocid, ali jeste time što je Međunarodni sud pravde odbio srpsku protivtužbu."Hrvatska tužba je nažalost odbijena, ali je utvrđeno sve ono što znamo da se događalo, a to su teški ratni zločini i etničko čišćenje", istakao je Milanović u izjavi novinarima.On je naglasio da je (od tih događaja) prošlo više od 20 godina, da je Hrvatska članica EU, da je dobila rat i da ima priliku, u društvu najrazvijenih država, da ide napred i gradi sadašnjost."Srbiji u tom smislu želimo sve najbolje. Od naših zahteva za utvrđivanje sudbine nestalih i povratka kulturnog blaga nećemo odustati", poručio je premijer.On je naglasio da Hrvatska mora da poštuje odluku Suda i da je prihvati na civilizovan način.Međunarodni sud pravde u Hagu danas je odbacio i hrvatsku tužbu i srpsku protivtužbu za genocid počinjen tokom rata u Hrvatskoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track