Dačić: Na Kosovu se vodi antisrpska kampanja
Foto: Fonet Dragan Antonic

Šef diplomatije na sednici saveta bezbednosti UN

Dačić: Na Kosovu se vodi antisrpska kampanja

Politika -
On je zatražio da broj pripadnika Kfora na Kosovu ostane nepromenjen

BEOGRAD - Smena Aleksandra Jablanovića, ministra u kosovskoj vladi, i demonstracije koje su prethodile tom činu stvaraju atmosferu nesigurnosti na Kosovu i mržnju prema tamošnjim Srbima - ocenio je juče šef srpske diplomatije Ivica Dačić, govoreći na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu.- Umesto da Priština iskoristi konstruktivan pristup Srbije, koja je pozvala srpski narod da učestvuje na izborima i u vladi, stvorena je atmosfera političke nestabilnosti i antisrpske kampanje, što je suprotno ciljevima zbog kojih se vodi dijalog u Briselu - rekao je Dačić i zatražio da broj pripadnika Kfora na Kosovu ostane nepromenjen.

On je upozorio na skrnavljenje srpskih kulturnih spomenika porukama kojima se veliča Islamska država. Takođe, izrazio je protest zbog pritvora Olivera Ivanovića i zatražio njegovo puštanje.

Govoreći o slučaju „Trepča“, Dačić je naveo da je za Srbiju neprihvatljivo svako rešenje van okvira Briselskog sporazuma. Šef UNMIK Farid Zarif je pohvalio „izuzetan napredak“ koji je tokom protekle godine postignut u dijalogu Beograda i Prištine.Kosovski ministar inostranih poslova Hašim Tači poručio je da je „Trepča kosovska i Kosovo odlučuje o Trepči“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track