Kirbi: Pitanje imovine doći će kasnije na red, prvo završiti započeto
Foto: Tanjug

Sastanak u Beogradu

Kirbi: Pitanje imovine doći će kasnije na red, prvo završiti započeto

Politika -
U ovom momentu je za Srbiju i njen put ka EU mnogo važnije da se završi sa pitanjima koja su pokrenuta u aprilu 2013. i da se dogovoreno sprovede, navodi ambasador SAD

BEOGRAD - Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Majkl Kirbi ocenio je danas da je u dijalogu Beograda i Prištine trenutno važnije razmatrati pitanja pravosuđa, telekomunikacija, osiguranja i statusa Zajednice srpskih opština od pitanja imovine.

"I pitanje imovine će u jednom trenutku doći na red, ali u ovom momentu je za Srbiju i njen put ka EU mnogo važnije da se završi sa pitanjima koja su pokrenuta u aprilu 2013. i da se dogovoreno sprovede", kazao je Kirbi novinarima nakon razgovora sa potpredsednicom Vlade Srbije Zoranom Mihajlović i ministrom privrede Željkom Sertićem o podsticajima za filmsku industriju.

Prema njegovim rečima, bolje je završiti ono što je započeto, nego počinjati razgovor o novim prioritetima. Kirbi je kazao i da je sinoć dobio mejl o ostvarenom napretku u dijalogu Beograda i Prištine, ali nije precizirao o kojoj oblasti se radi.

On je rekao da je optimista u vezi sa razgovorima u Briselu, prvim nakon što je su konstituisane nove vlade u Beogradu i Prištini, navodeći da i ishod razgovora zavisi od tima predsednika vlada Srbije i Kosova.

"Sad je trenutak da se ponovo sedne za sto i razgovara. Mi verujemo da postoji dobra volja, problem je u detaljima, ali važan je prvi korak", rekao je ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi.

U Briselu se danas popodne održava nova runda dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje visoke predstavnice EU Federike Mogerini. Sa srpske strane učestvuju premijer Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a sa kosovske premijer Isa Mustafa, šef diplomatije Hašim Tači i još nekoliko ministara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja