Vučić i Han: Nesuglasice su iza nas
Foto: Beta/AP

Susret u četiri oka u Briselu

Vučić i Han: Nesuglasice su iza nas

Politika -
Evropski komesar za proširenje pohvalio reforme srpske vlade i istakao da je dijalog s Prištinom ulaganje u budućnost

BRISEL - Varnice i nesuglasice na relaciji Beograd-Brisel su prevaziđene, saopštili su posle sastanka u četiri oka u Briselu u ponedeljak veče premijer Srbije Aleksandar Vučić i komesar za proširenje EU Johanes Han.Sastanak je održan uoči nastavka dijaloga između Beograda i Prištine, a premijer Vučić je naglasio da će Srbija uložiti maksimalne napore da sprovede reforme, u prvom redu ekonomske, kao i da se nada što skorijem otvaranju poglavlja, za šta je tražio podršku Hana.

- Ne tražimo laka rešenja. Srbija će nesumnjivo u godinama koje dolaze biti moderna i konkurentna zemlja - rekao je Vučić, ocenivši da su EK, kao i Han iskreni prijatelji Srbije.Han je pohvalio reforme Srbije i istakao da je dijalog s Prištinom ulaganje u budućnost.

- Imaćete moju podršku na putu reformi, ali važno je Srbiju i njene građane približiti EU. Interes EU je da što pre počnu pregovori EU i Srbije, da se održi momentum i da Srbija što pre postane deo evropske porodice. Ali posao treba da se obavi, EU podržava Srbiju na tom putu - ističe Han.

Žestoko... Razgovor delegacija Beograda i Prištine Žestoko... Razgovor delegacija Beograda i Prištine
Žestoko... Razgovor delegacija Beograda i Prištine Žestoko... Razgovor delegacija Beograda i Prištine

Inače, Vučić i Han sreli su se prvi put posle varnica koje su prethodnih nedelja sevale na liniji Brisel-Beograd.

Hanova portparolka Maja Kocijančić kritikovala je dva puta premijera - zbog kritika BIRN, koji se delimično finansira sredstvima EU i zbog ombudsmana Saše Jankovića. Vučić je uzvratio da BIRN iznosi netačne podatke, a povodom Jankovića da će o svemu razgovarati s Hanom lice u lice.Vučić je rekao i da Srbija blisko sarađuje sa Mađarskom i Nemačkom ne bi li rešila pitanje brojnih kosovskih Albanaca koji ilegalno ulaze u EU.Inače, snimatelja Tanjuga Marka Trošića udario je juče u Briselu jedan od Albanaca koji su protestovali na trgu Šuman kada je pokušao da ih snimi. Trošiću je od udarca rasečena usna.

  Navalio... Ivica Dačić poljubio Mogerinijevu i u obraz i u ruku
Navalio... Ivica Dačić poljubio Mogerinijevu i u obraz i u ruku

Duga noć

BORBA OKO SVAKE REČI I ZAPETE!Trilateralni sastanak visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini s delegacijama Beograda i Prištine s premijerima Aleksandrom Vučićem i Isom Mustafom na čelu počeo je oko 22 časa.

Pre početka dijaloga Vučić je rekao da će ovo biti „veoma duga noć“. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je da je atmosfera već na početku bila usijana i da su međunarodni činioci pritiskali Beograd da „izdiktiraju tekst dogovora“, ali i da se „oko svake reči i zapete vodila žestoka borba“.

Teme su primena Briselskog sporazuma, Zajednica srpskih opština, smena Aleksandra Jablanovića i kosovski ilegalni migranti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track