(FOTO) NEKAD I SAD: Evo kako su izgledale dame naše politike na početku karijere!
Foto: Ilustracija

Da li su godine ostavile traga

(FOTO) NEKAD I SAD: Evo kako su izgledale dame naše politike na početku karijere!

Politika -
Mnogi ne znaju, a mnogi su i zaboravili kako su neke od dama iz našeg političkog života izgledale na početku karijere
1 / 5 Foto: Lopicic, Jevtic

BEOGRAD - Dame se nikada ne pitaju za godine, a većina njih su kao vino - vremenom su sve bolje.

Mnogi ne znaju, a mnogi su i zaboravili kako su neke od dama iz našeg političkog života izgledale na početku karijere.

Evo nekih od njih:ZORANA MIHAJLOVIĆ, ministarka i potpredsednica vlade

Foto: Beta/Zorana Jevtić
Foto: Beta/Zorana Jevtić

Rođena je u Tuzli 5. maja 1970, potpredsednica je Vlade Srbije, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije i potpredsednica Srpske napredne stranke.

Osnovnu i srednju školu je završila u Beogradu kao đak generacije. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1993, na smeru za spoljnu i unutrašnju trgovinu. Titulu magistra i doktora stekla je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Predaje na Megatrend univerzitetu na predmetima Ekonomija prirodnihi resursa, Obnovljivi izvori energije.

Foto: Marina Lopičić/Zorana Jevtić

Govori engleski, francuski i italijanski jezik. Napisala je četiri knjige koje su udžbenici na Ekonomskom fakultetu, kao i na Megatrend Univerzitetu. Radila je kao profesorka računovodstva i poslovne ekonomije u Prvoj ekonomskoj školi u Beogradu, bila je zaposlena u Elektroprivredi Srbije. Majka je jednog sina.

MAJA GOJKOVIĆ, predsednica Skupštine Srbije

Rođena je u Novom Sadu 22. maja 1963. Pohađala je OŠ „Branko Radičević“ i gimnaziju „Jovan Jovanović Zmaj“. Diplomirala je na pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu 1987, a pravosudni ispit položila 1989. godine. Godinu dana posle je počela da radi u porodičnoj advokatskoj kancelariji, koju je osnovao njen otac Mita Gojković.

U politiku je ušla početkom 90-tih, prvo u Narodnu radikalnu stranku, koja se potom utopila u Srpsku radikalnu stranku, u kojoj je obavljala istaknute partijske dužnosti. Bila je poslanik u Skupštini SRJ od 1992. Pre kandidature za gradonačelnika Novog Sada bila je poslanik u Skupštini Srbije i Crne Gore. Od 1996. pa do 2000. bila je i poslanik u Skupštini Vojvodine.

Foto: Dado Đilas/Dragana Udovičić/Zorana Jevtić

Na lokalnim izborima 2004. na kojima su građani po prvi put direktno birali gradonačelnika, Gojkovićeva u drugom krugu izbora pobedila dotadašnjeg gradonačelnika Borislava Novakovića i tako postala prva žena gradonačelnik u istoriji Novog Sada. Danas je funkcionerka SNS i šefica parlamenta.

Kori Udovički, ministarka

Foto: Beta/Dragana Udovičić
Foto: Beta/Dragana Udovičić

Rođena je u glavnom gradu Bolivije, La Pazu, 4. decembra 1961. Srpski je ekonomista, ministar lokalne samouprave i državne uprave u Vladi Republike Srbije i bivši guverner Narodne banke Srbije.

Ona je asistent generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, asistent administrator Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP)... Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu 1984. godine, magistrirala 1988. i doktorirala 1999. godine u ekonomiji na Univerzitetu Jejl. Istraživala je međuregionalnu trgovinu i integraciju između republika SFR Jugoslavije. Od 1993. do 2001, radila je u MMF u Vašingtonu i onda se vratila u Beograd kao specijalna savetnica ministra finansija i privrede u Vladi Srbije.

Godine 2002. je postala ministarka za energetiku i rudarstvo u Vladi Republike Srbije. Za guvernerku Narodne banke Srbije izabrana je 23. jula 2003. godine i na toj funkciji ostala do 25. februara 2004. godine, kada je opozvana zbog nelegalnosti tokom glasanja u srpskom parlamentu.

Foto: Dragana Udovičić/Zorana Jevtić/ Beta

Njen otac bio je Lazar Udovički, ambasador u Boliviji, a ujak bivši predsednik Bolivije, Gonsalo Sančes de Lozada. Majka je troje dece.

DRAGICA NIKOLIĆ, prva dama Srbije

Rođena je u skromnoj, patrijahalnoj porodici Ninković, 26.aprila 1955. godinе. Dеtinjstvo i dеvojačkе danе u rodnom gradu obеlеžili su porodica, prijatеlji, škola i upis na Ekonomski fakultеt.

Vrlo mlada jе upoznala supruga Tomislava, za kog sе udala 1975.godinе u Trеbinju. Ubrzo porodica postajе bogatija za još dva člana, sinovе Radomira i Branislava, koji su im podarili pеtoro unučadi.Foto: Rojters/Damir Dervišagić/Dragan Kadić

Od 1975. do 2003. godinе radila je u kragujеvačkoj “Zastavi”. Pratеći rad i dеlo životnog saputnika Tomislava Nikolića 2005. godinе sеli se u Bеograd, gdе i danas živi. Kao supruga predsednika bavi se humanitarnim radom.

JORGOVANKA TABAKOVIĆ, guvernerka NBS

Foto: Aleksandar Jovanović/Zorana Jevtić

Rođena je u Vučitrnu, na Kosovu i Metohiji, 20. marta 1960. U školu je pošla sa samo 5 godina i bila je najbolji đak u osnovnoj i srednjoj školi. Sa 17 godina je upisala Ekonomski fakultet i završila ga za 3 godine.Na drugoj godini fakulteta udala se za kolegu Dragana Tabakovića sa kojim ima troje dece - Ivanu, Miu i Nikolu. Suprug joj je preminuo 2007. godine.

Tabakovićeva ima zvanje magistra ekonomskih nauka. Godine 1992. ulazi u Srpsku radikalnu stranku, a 1998. je bila ministarka za privatizaciju u vladi Mirka Marjanovića. Bila je i poslanica SRS. Do 1999. je živela u Prištini, a potom se preselila u Novi Sad. Danas živi i radi u Beogradu i funkcionerka je SNS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track