(FOTO) ONE SU NAM KROJILE SUDBINU: Ovo su sve prve dame Srbije!

Sećate li ih se

(FOTO) ONE SU NAM KROJILE SUDBINU: Ovo su sve prve dame Srbije!

Politika -
Mirjana, Olga, Tatjana, Dragica... Iza svakog muškarca stoji - žena, a one su stajale i stoje iza predsednika Srbije
1 / 5 Foto: Reuters

Mirjana, Olga, Tatjana... Možda ste ih i zaboravili, ali neke od njih su svojevremeno vedrile i oblačile ovom zemljom dok su neke službovanje svojih muževa pratile iz prikrajka, neprimećene.

S druge strane, neke od njih možda nikada niste ni videli... Bilo kako bilo, ostaće upamćene kao prve dame Srbije...

MIRJANA BACA MARKOVIĆ, supruga Slobodana Miloševića

Mirjana Marković je rođena 10. jula 1942. godine u selu Brežane blizu Požarevca, gde je njena majka bila u partizanima. Petnaest meseci kasnije, 5. oktobra 1943. godine, Veru su u Beogradu uhapsili agenti Specijalne policije. Skrivala se u jednom skloništu ispod poda kada su došli agenti. Nisu je pronašli ni nakon dva pretresa, ali su ostavili četiri agenta u stanu, što Vera Miletić nije znala pa je podigla poklopac skloništa i tako su je uhvatili.

Nakon što je uhapšena, Vera Miletić je podvrgnuta strašnom mučenju, a zatim je streljana. Nije sigurno da li je tokom mučenja izdala mnoge komuniste, ili ne, ali to je nakon rata bila zvanična partijska verzija. Kada je Vera uhapšena, Moma Marković, otac jednogodišnje Mirjane, već je bio politički komesar Glavnog štaba NOV i PO Srbije. O devojčici su se brinuli deda i baba, roditelji nastradale Vere. Deda i baba su i nakon rata nastavili da se brinu o unuci, jer je otac nakon pobede komunista i osvajanja vlasti bio zaokupljen partijskim i državnim poslovima. Mirjana je oca viđala ponajviše preko letnjih školskih praznika.

Osnovnu školu završila je u Požarevcu. Mirjana, u mladosti zvana Baca, žena je za koju se Slobodan Milošević vezao još za vreme gimnazijskih dana (upoznali su se u komunističkoj omladinskoj organizaciji), sa kojom je proveo ceo život i koja ga je usmerila ka komunizmu.Za njega se kasnije udala i s njim izrodila dvoje dece - Mariju i Marka. Mirjana je imala gotovo jednako tragično detinjstvo kao i Slobodan Milošević. Rat je mimoišao tek rođenog Slobodana Miloševića, a njegovu sudbinu odredili su posleratni tragični porodični događaji. Mirjana Marković dete je revolucionara Mome Markovića, jednog od najznačajnijih srpskih komunista i revolucionara, i Vere Miletić, jedne od najtragičnijih figura partizanske borbe u Srbiji.

Foto: Kurir
Foto: Kurir

Porodica Vere Miletić bila je komunistička, pa je više članova porodice završilo u partizanima. Najpoznatija među njima je Davorjanka Paunović Zdenka, sestra Vere Miletić i Titova ljubav. Otac Mire Marković, Moma je neposredno nakon rata bio je jedan od najmoćnijih ljudi u Srbiji, član Centralnog komiteta i drugih najviših komunističkih organa vlasti. Međutim njegova karijera ipak nije bilo tako briljantna kako se moglo očekivati. Već pedesetih godina izguran je iz vrha vlasti, i izgubio je na uticaju, za razliku od svog brata Draže Markovića, koji je sedamdesetih godina postao najmoćniji čovek Srbije.

OLGA MILUTINOVIĆ, supruga Milana Milutinovića

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

O Olgi Milutinović se malo zna jer za vreme predsednikovanja svog supruga gotovo da se i nije pojavljivala u medijima osim na zvaničnim prijemima koje je priređivao njen muž kao šef države. Šira javnost ju je prvi put videla na TV ekranima kada je Milan Milutinović kao optuženik otišao u Hag.

Olgin suprug Milan bio je ambasador Jugoslavije u Grčkoj, zatim savezni ministar inostranih poslova i na kraju predsednik Srbije od decembra 1997. do decembra 2002.

Foto: Glas javnosti
Foto: Glas javnosti

Potiče iz stare beogradske porodice. Otac, deda, pradeda i čukundeda su mu Beograđani poreklom iz Šumadije. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Beogradu, a diplomirao je 1965. godine na Pravnom fakultetu. Bio je i upravnik Narodne biblioteke Srbije. U drugom krugu izbora postao je predsednik Srbije tesnom pobedom nad Vojislavom Šešeljem 21. decembra 1997. Olga je u braku s Milanom i imaju sina Veljka.

NATAŠA MIĆIĆ, predsednica Skupštine i v.d. predsednika Srbije

Foto: Kurir
Foto: Kurir

Srpska Nikol Kidman, kako su je zvali zbog kovrdžave riđe kose, ne bi se u pravom smislu reči mogla nazvati prvom damom jer je na funkciji bila ona, a ne njen muž. Rođena je 2. novembra 1965. u Užicu. Po zanimanju je diplomirani pravnik. Pošto je sedam godina bila zaposlena kao sekretarka Opštinskog suda u Užicu, početkom 1998. godine napustila je taj posao i počela da se bavi advokaturom, i to kao zastupnica Asocijacije nezavisnih elektronskih medija i Narodnog pokreta Otpor. Bila je osnivač dve nevladine organizacije.

Foto: AP
Foto: AP

Nakon pobede Demokratske opozicije Srbije (DOS) na parlamentarnim izborima u decembru 2000. godine, postala je poslanik, a u januaru 2001. je izabrana za njenu potpredsednicu. Nakon što je Maršićanin podneo ostavku 6. decembra 2001. kao rezultat narastajućeg sukoba između poslanika Demokratske stranke Srbije i ostatka DOS-a, Mićićeva ga je zamenila na mestu predsednice Narodne skupštine i skupštinskog Odbora za ustavna pitanja.Pošto je Milanu Milutinoviću istekao mandat na mesto predsednika Srbije i zbog neuspeha dva izbora za predsednika Srbije zbog nedovoljne izlaznosti građana, Mićićeva je postala vršilac dužnosti predsednice Srbije 29. decembra 2002.

Foto: Beta
Foto: Beta

Nekoliko sati po ubistvu predsednika Vlade Zorana Đinđića, 12. marta 2003. godine proglasila je vanredno stanje u Srbiji. Nakon izbora, na mestu predsednice Skupštine, zamenio ju je Dragan Maršićanin (4. februara 2004. godine).Na Skupštini Građanskog saveza Srbije, decembra 2004. godine, izabrana je za predsednicu GSS-a. Na parlamentarnim izborima, januara 2007. godine, ponovo je izabrana za poslanicu u parlamentu, a nakon utapanja GSS-a u Liberalno-demokratsku partiju, postala je potpredsednica LDP-a.

Foto: Marina Lopičić

Nataša je udata i majka je jednog deteta, a među građanima Srbije svojevremeno je ocenjivana ako ne kao jedna od najzgodnijih političarki onda svakako kao "vlasnica" najdužih i najlepših nogu srpske politike zbog čega se u nekoliko mahova i ljutila na foto-reportere koji su na fotografijama često stavljali akcenat upravo na taj njen atribut.

TATJANA TADIĆ, supruga Borisa Tadića

Foto: AP
Foto: AP

Tatjana Tadić, rođena Rodić, tadašnja supruga Borisa Tadića, poreklom je iz Knina i po obrazovanju je inženjer građevine. Navodno je svojevremeno imala privatnu firmu, ali se s političkim napredovanjem supruga vremenom potpuno posvetila porodici, humanitarnom radu i odgajanju dve zajedničke ćerke - Maše i Vanje.

U prvo vreme retko se pojavljivala u javnosti koja je za nju saznala tek kada je intenzivnije počela da se bavi humanitarnim radom.

Foto: Kurir
Foto: Kurir

Boris je Tatjanu navodno upoznao na jednoj svadbi, a njome se oženio vrlo brzo posle razvoda od Veselinke koja se kasnije zamonašila.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Beogradski mediji su svojevremeno javili i da se Tatjana bavi slikarstvom i ikonopisanjem. Javnost se za nu zainteresovala tek kad je počelo da se šuška o njenom razvodu od Borisa.

DRAGICA NIKOLIĆ, supruga Tomislava Nikolića

Foto: Dragan Kadić
Foto: Dragan Kadić

Rođena je u skromnoj, patrijahalnoj porodici Ninković, 26.aprila 1955. godinе. Dеtinjstvo i dеvojačkе danе u rodnom gradu obеlеžili su porodica, prijatеlji, škola i upis na Ekonomski fakultеt.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Vrlo mlada jе upoznala supruga Tomislava, za kog sе udala 1975.godinе u Trеbinju. Ubrzo porodica postajе bogatija za još dva člana, sinovе Radomira i Branislava, koji su im podarili pеtoro unučadi. U mladosti je volela sport i bavila se košarkom.

Foto: AP
Foto: AP

Od 1975. do 2003. godinе radila je u kragujеvačkoj “Zastavi”. Pratеći rad supruga Tomislava Nikolića 2005. sеli se u Bеograd, gdе i danas živi. Kao supruga predsednika bavi se humanitarnim radom.

Foto: Rojters/Damir Dervišagić/Dragan Kadić
Foto: Rojters/Damir Dervišagić/Dragan Kadić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track