(VIDEO) BRISEL U ZNAKU SRBIJE: Maneken Pis danas nosi šajkaču i opanke!
Foto: Printscreen

Našoj zemlji u čast

(VIDEO) BRISEL U ZNAKU SRBIJE: Maneken Pis danas nosi šajkaču i opanke!

Politika -
Bronzana statua dečaka biće odevena u šumadijsku nošnju u čast predstojećeg Dana državnosti koji se proslavlja na Sretenje 15. februara

BRISEL - Maneken Pis, bronzana statua dečaka koji piški i simbol grada Brisela, danas će u znak obeležavanja Dana državnosti Srbije biti obučen u srpsku narodnu nošnju: opanke, jelek i šajkaču.

Bronzana statua s početka XVIII veka, podignuta je u čast dečaka iz srednjevekovne legende koji je spasao Brisel tako što je urinom ugasio fitilj i time sprečio osvajače da dignu u vazduh gradske zidine, jedna je od glavnih turističkih atrakcija glavnog grada Belgije.

http://www.youtube.com/watch?v=AuBfmSwQiFg

Šezdeset santimetara visokog Manekena, što na lokalnom narečju znači "čovečuljak” povremeno oblače u razne kostime, o čemu brine posebna gradska služba, a danas je peti put da se Dan državnosti Srbije u Briselu obeležava na ovaj način. Iz Ambasade Srbije u Belgiji najavljeno je da će kratkoj ceremoniji otkrivanja statue danas u podne prisustvovati ambasadorka Vesna Arsić i briselski gradski funkcioneri.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track