Dačić: Neće biti ponovnog uvođenja viza za Srbiju zbog migracija sa Kosova!
Foto: Dragana Udovičić

Šef srpske diplomatije

Dačić: Neće biti ponovnog uvođenja viza za Srbiju zbog migracija sa Kosova!

Politika -
Dačić je istakao da je sigurno da Albanci koji su izbegli sa Kosova neće ostati u Srbiji, kao i da su te migracije zajednički problem više zemalja

BEOGARD - Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da masovne migracije Albanaca sa Kosova nisu problem Srbije i da njeni građani mogu biti mirni, jer neće biti nikakvog ponovnog uvođenja viza."Pitanje ilegalnih migranata treba da se izmesti iz domena politike u domen unutrašnjih poslova", rekao je Dačić ocenivši da je reč o egzodusu, jer je izbeglo oko šest odsto ukupne poplulacije Kosova.

"Evropska unija i one zemlje koje su priznale Kosovo ne treba da budu licemerne i da kada pregovaramo o statusu Kosova, kažu - vi nemate ništa sa Kosovom, a kad su putanje ilegalne migracije, da ih smatraju građanima Srbije", rekao je Dačić, dodajući da su upravo oni insistirali na slobodi kretanja kosovskih Albanaca.

Dačić je istakao da je sigurno da Albanci koji su izbegli sa Kosova neće ostati u Srbiji, kao i da su te migracije zajednički problem više zemalja.

"Srbija je veoma konstruktivna u svemu ovome, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je u stalnom kontaktu sa Mađarskom, Austrijom i Nemačkom", naglasio je Dačić.

On je, govoreći o nastavku pregovora Beograda i Prištine, rekao da je kosovska strana na poslednjim razgovorima iznela čak sedam "amandamana" na već dogovoreni sporazum o pravosuđu u martu prošle godine, a koji inače ima 15 tačaka.

"To je na neki način poremetilo nameru da sporazum bude potpisan bez neke velike rasprave", kazao je Dačić, ali i istakao da su interesi Srba na Kosovu i Metohiji zaštićeni i da se naša zemlja kreće u realnom i zadatom okviru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track