Nikolić položio venac na Spomenik neznanom junaku
Foto: Tanjug// Dragan Stanković

Sretenje

Nikolić položio venac na Spomenik neznanom junaku

Politika -
Kada bi svako od nas, i svoju i tuđu decu vaspitavao u skladu sa vašim amanetom, otvorili bismo Srbiju na ponos svojih predaka. Naprednu Srbiju čiji bi se svaki građanin gradio i branio, upisao je predsednik Srbije

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je danas, povodom Dana državnosti, venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.

Uz himnu Republike Srbije, predsednik Nikolić položio je venac i nakon toga se upisao u spomen knjigu.

"Kada bi svako od nas, i svoju i tuđu decu vaspitavao u skladu sa vašim amanetom, otvorili bismo Srbiju na ponos svojih predaka. Naprednu Srbiju čiji bi se svaki građanin gradio i branio", upisao je predsednik Srbije.

Ceremonija polaganja venca, kojoj su prisustvovali ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnikk Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, održana je uz Počasnu jedinicu i orkestar Garde Vojske Srbije.

Srbija danas, nizom manifestacija, obeležava Dan državnosti, u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak, i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine donet Sretenjski ustav.

Foto: Tanjug/ Dragan Stanković
Foto: Tanjug/ Dragan Stanković

Takođe, predsednik Srbije je povodom Dana državnosti otkrio spomen-obeležje "Oko sokolovo - na braniku otadžbine 1914-2014", koje je posvećeno srpskom ratniku - izviđaču Dragutinu Matiću. Nikolić je spomen-obeležje koje se nalazi na zgradi Doma Vojske Srbije u centru Beogradu otkrio uz vojne i državne počasti.Autor spomen-obležja sa likom srpskog ratnika i izvođača Dragutina Matića je likovni umetnik Mirko Mrkić Ostroški.

Foto TANJUG/ Oksana Toskić
Foto TANJUG/ Oksana Toskić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja