Mekalister: Srbija ostvarila izuzetan napredak na putu ka EU
Foto: TANJUG

Izvestilac Evropskog parlamenta zadovoljan

Mekalister: Srbija ostvarila izuzetan napredak na putu ka EU

Politika -
Izvestilac EP za Srbiju je uveren da će ove godine biti otvorena prva pregovaračka poglavlja, ali i dodao da pred Srbijom stoji još obaveza, posebno u oblasti borbe protiv kriminala i korupcije, reforme pravosuđa i državne administracije, kao i u procesu privatizacije preduzeća

BEOGRAD - Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister kaže da je Srbija poslednjih meseci ostvarila izuzetan napredak na putu ka Evropskoj uniji i dodao da veruje u evropsku budućnost Srbije.

Mekalister je, kako je saopšteno iz parlamenta, to poručio na sastanku sa predstavnicima poslaničkih grupa vladajuće koalicije.

On je rekao da države Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu i da je to ideja koju podržavaju svi evropski lideri.

Izvestilac EP za Srbiju je uveren da će ove godine biti otvorena prva pregovaračka poglavlja, ali i dodao da pred Srbijom stoji još obaveza, posebno u oblasti borbe protiv kriminala i korupcije, reforme pravosuđa i državne administracije, kao i u procesu privatizacije preduzeća.

Šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić, dodaje se, naveo je pozitivne rezultate reformske politike vlade i istakao opredeljenost Srbije za održavanjem dobrih odnosa u regionu.

On je ukazao i na opredeljenost zemlje da poštuje i sprovodi odredbe Briselskog sporazuma, kao i da veruje da će se sva otvorena pitanja između Beograda i Prištine rešavati dijalogom.

"Svesni smo da proces evrointegracija nosi dosta izazova i da nas čeka puno posla", rekao je Babić i dodao da u tom cilju skupština usvaja zakone "koji će omogućiti Srbiji da postane funkcionalni član EU".

Predstavnik poslaničke grupe SPS Žarko Obradović istakao je značaj Briselskog sporazuma koga, kako je naveo, treba da se pridržavaju obe strane.

Obradović je rekao da pažnju treba posvetiti rešavanju pitanja nepoštovanja ljudskih i manjinskih prava na Kosovu i u tom kontekstu naveo da je u Srbiji obezbeđeno obrazovanje na osam manjinskih jezika na nivou osnovnog, i pet manjinskih jezika na nivou srednješkolskog obrazovanja.

Šef poslaničke grupe SVM Balint Pastor je, govoreći o zaštiti prava manjinskih zajednica u Srbiji, naveo da je ključno poštovanje Ustavom zagarantovanih prava manjina, ali i to da očekuje da pojedina ustavna rešenja budu i zakonski razrađena.

Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina može da posluži kao primer zemljama regiona, rekao je Pastor i istakao da nadležnosti nacionalnih saveta treba predvideti i zakonima kojima se reguliše oblast obrazovanja, informisanja, službene upotrebe jezika.

"Treba raditi na većoj prisutnosti pripadnika nacionalnih manjina u javnim službama i policiji", dodao je Pastor.

Sastanku su prisustvovali i predsednici poslaničkih grupa JS Petar Petrović, SPO-DHS S Aleksandar Jugović, NS Miroslav Markićević i zamenik predsednika poslaničke grupe SDPS Milena Bićanin.

Sastanku je prisustvovao i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport, dodaje se u saopštenju.

Dejvid Mekalister boravi u poseti Srbiji u okviru pripreme rezolucije o Srbiji koju Evropski parlament treba da usvoji u martu ove godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track