SUSRET VUČIĆ-CERAR : Najbolji odnosi dosad
Foto: Dado đilas

Slovenija Srbiji prozor ka EU

SUSRET VUČIĆ-CERAR : Najbolji odnosi dosad

Politika -
Premijeri su, na zajedničkoj konferenciji za novinare na Brdu kod Kranja, istakli značaj evropskog puta Srbije

BRDO KOD KRANJA - Srpski i slovenački premijer Aleksandar Vučić i Miro Cerar ocenili su danas, nakon zajedničke sednice dve vlade, da Srbija i Slovenija imaju izuzetne političke i privredne odnose, koji se mogu okarakterisati kao najbolji do sad.

Premijeri su, na zajedničkoj konferenciji za novinare na Brdu kod Kranja, istakli značaj evropskog puta Srbije.Vučić je zahvalio na podršci koju Slovenija pruža Srbiji, dok je slovenački premijer potvrdio podršku Srbiji i njenim naporima koje čini na putu ka EU.

U tom smislu, Cerar je pohvalio i visoko ocenio predanost premijera Vučića u vođenju politike, jer, kako je rekao, ta politika donosi budućnost Srbiji.Prema Cerarovim rečima, Vučić čini velike napore da sprovede reforme koje su državi potrebne.Cerar je rekao da je Slovenija Srbiji "prozor" ka Evropskoj uniji, ali da je i Srbija za Sloveniju svojevrstan "prozor" ka drugim tržištima, zemljama i delovima sveta.On je poručio da Slovenija odlučno i čvrsto podržava Srbiju na njenom putu ka EU i da će to i dalje činiti.Cerar je podsetio i da su se dve zemlje našle jedna drugoj i bile od pomoći tokom prirodnih nepogoda u Sloveniji i Srbiji.

Srpski premijer je rekao da Srbija u Sloveniji vidi izrazitog prijatelja, zemlju veoma važnu u ovom delu Evrope i jednog od ključnih trgovinskih partnera.Vučić je čestitao slovenačkom kolegi na reformama koje je sproveo i sprovodi, ističući da će Slovenija u ovoj godini imati privredni rast od 2,5 odsto, a da se nada da će Srbija takav rast imati u 2017. godini.Kako je dodao, Srbija pokušava da se u finansijskoj odgovornosti i disciplini približi onome što je uradila Slovenija.

"Mnogo možemo da naučimo od vlade Slovenije", istakao je Vučić.On je podsetio da je u Srbiji u toku restrukturiranje 512 preduzeća, od kojih su za 14 pokazale interesovanje i slovenačke firme, ali da očekuje da će ih biti i više kad tenderi budu sprovedeni.Premijer je naveo da očekuje da će više srpskih firmi investirati u Sloveniju, podsetivši da je slovenački Fruktal preuzeo srpski Nektar.Vučić je dodao da je sa slovenačkim premijerom razgovarao i o drugim konkretnim pitanjima, o saradnji u namenskoj industriji, građevinarstvu, izgradnji pruge Beograd-Budimpešta, projektu Beograd na vodi.Kako je dodao, u svim tim projektima Srbiji je potrebna pomoć i podrška slovenačkih kompanija.Kako su rekli premijeri, i nešto malo otvorenih pitanja kao što je sukcesija, rešavaće se u skladu sa izuzetno dobrim odnosima dve zemlje i dve vlade.Istovremeno su naveli da ne očekuju da će biti bilo kakvih većih problema.

"Sve ćemo rešavati dijalogom"

Srbija i Slovenija će sva otvorena pitanja rešavati dijalogom, a očekuje se i jačanje privredne saradnje i više međusobnih investicija, izjavila su dvojica premijera Miro Cerar i Aleksandar Vučić nakon zajedničke sednice dveju vlada, održanoj na Brdu kod Kranja. Kao otvoreno pitanje preostao je problem sukcesije, a dvojica premijera istakla su da će resorni ministri nastaviti dogovore o tome i u partnerskim odnosima, bez tenzija to rešiti.

Premijeri su se složili da su odnosi dve zemlje izuzetno prijateljski i da su jedna drugoj prozor u Evropu i svet. Prema Vučićevim rečima očekuje se više investicija slovenačkih kompanija u Srbiji, kao i obrnuto. "Na spisku za privatizaciju je 512 preduzeća, a postoji 14 zainteresovanih slovenačkih kompanija", kazao je Vučić i dodao da su Slovenci zainteresovani za četiri srpske banje. Slovenačke kompanije zainteresovane su za namensku industiju, a postoji i mogućnost učešća u infrastrukturnim projektima kao što su "Beograd na vodi" i pruga Beograd - Budimpešta.

"Srpske firme bi mogle da se udružuju sa slovenačkim kompanijama u tim poslovima", kazao je Vučić i naveo da se očekuje i dolazak slovenačkih eksperata u Srbiju, kako bi se ispitale te mogućnosti i Srbiji pružila stručna pomoć.Prema Vučićevim rečima Srbija bi mogla da investira u slovenačkoj prehrambenoj industriji."Srpska preduzeća moraju da ispune veoma stroge standarde Evropske unije koji važe u Sloveniji", kazao je Vučić.Srpski premijer je podsetio da je trgovinska razmena između dve zemlje u protekloj 2014. godini iznosila 776 miliona evra.

Vučić je naveo i da Slovenija ima privredni rast od oko 2,5 odsto, a da takve rezultate Srbija očekuje 2017. godine.On je naveo da Srbija ima mnogo toga da nauči od Slovenije, pre svega kada je reč o reformama.Sa druge strane, slovenački premijer pohvalio je predanost srpskog premijera Vučića reformskim procesima."Slovenija će biti prozor Srbiji u Evropskim integracijama i nastavićemo sa tom podrškom", kazao je Cerar.On je podsetio da su se dve zemlje našle jedna drugoj i u najtežim trenucima poput katastrofalnih elementarnih nepogoda i da se u tome prepoznaju prijateljski odnosi.Slovenački premijer napomenuo je da su srpskim preduzećima otvorena vrata u Sloveniji, naravno uz poštovanje propisa EU.

On je podsetio da Slovenija u Srbiji ima 1.300 preduzeća u kojima je zaposleno 35.000 radnika i dodao da takvu vrstu investcja treba nastavti.Nakon sednice Vlada Srbija i Slovenija potpisale su i sporazume o saradnji u zaštiti od prirodnih nesreća, kao i memoranduma o saradnji u oblasti mladih i sporta.Za danas je planiran i susret srpskog premijera sa predsednikom Državnog zbora Slovenije Milanom Brglezom. Predviđen je sastanak Slovenačko-srpskih privrednih delegacija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track