DUŽNICI: ZAR OVAKVI DA VODE DRŽAVU Političari ni svojim strankama ne umeju da upravljaju!
Foto: BETA

Trošili šakom i kapom za kampanju

DUŽNICI: ZAR OVAKVI DA VODE DRŽAVU Političari ni svojim strankama ne umeju da upravljaju!

Politika -
Najviše dugovanja iz kampanje 2014. ima LDP. Prihodi su im skoro 22 miliona dinara, rashod preko 165 miliona dinara. URS, prihodovao više od 100 miliona dinara, a potrošio skoro 81 milion dinara više

BEOGRAD - Stranke u Srbiji koje su učestvovale na parlamentarnim izborima 2014. godine dužne su za troškove kampanje po nekoliko miliona dinara, pa se postavlja pitanje kada će taj novac biti vraćen, prenosi B92 dodajući da ima i onih partija koje su kampanju završile sa pozitivnim saldom.

Najviše dugovanja iz kampanje 2014. ima LDP. Prihodi su im skoro 22 miliona dinara, rashod preko 165 miliona dinara. LDP, kako se navodi, duguje više od 143 miliona dinara.

Čedomir Jovanović, Foto: Kurir
Čedomir Jovanović, Foto: Kurir

Mnogo novca ostao je dužan i URS, prihodovali su više od 100 miliona dinara, a potrošili skoro 81 milion dinara više.

Mlađan Dinkić, Foto: Fonet
Mlađan Dinkić, Foto: Fonet

U minusu je i koalicija oko SPS, njihovi prihodi su skoro 280 miliona dinara, rashodi preko 340 miliona. Ostali su dužni više od 63 miliona. Demokratska stranka takođe duguje, prihodi u 2014. godini su im skoro 71 miliona dinara, a rashodi više od 100 miliona i zato do danas duguju oko 30 miliona dinara.

Foto: Kurir
Foto: Kurir

Najviše novca partije u Srbiji godinama troše na medijsku promociju. Rekorderi su URS i LDP. Oni su u kampanju 2014. ušli sa zaostalim dugovima iz kampanje 2012. "U proseku stranke daju na oglašavanje 70 odsto, a URS i LDP na oglašavanje su dale i više od 80 odsto", navodi za B92 Bojan Klačar iz CESID-a.

Vraćanje dugovanja fizičkim i pravnim licima moglo bi biti ubrzano ukoliko bi ih finansijeri tužili. "Uglavnom se radi o markentiškim agencijama i televizijama, zašto televizije ne utužuju ili rade sa neposlušnim klijentima, da li se radi o trgovini političkim uticajem ili strahovima. Druga stvar je pod kojim uslovima banke daju kredite, pogotovo banke koje imaju državni kapital", ističe Zoran Stojiljković iz Agencije za borbu protiv korupcije.

Uz račune URS-a i LDP-a, i račun DS-a od prošlog marta je u blokadi. Plate zaposlenima nisu isplaćene više meseci, a iako dug od oko 30 miliona dinara svakodnevno raste u ovoj partiji nadaju se da će račun u narednih nekoliko nedelja biti odblokiran.

"Dug je nastao kada je predsednik stranke bio Boris Tadić i odnosi se na kampanju iz 2012. On je tada sa jednom firmom potpisao ugovor na osam miliona evra i taj dug je ono što nas opterećuje. Najviše dugujemo firmi iz 2012. i 2014. Sa tom iz 2012. sada smo pri kraju, a sa ovim iz 2014. razgovaramo o reprogramu. To su agencije koje se bave političkim marketingom", navodi Milan Popović iz DS.

U DS-u u toku je akcija solidarnosti pa simpatizeri ove stranke daju prihode za oporavak partije. URS više praktično ne postoji, pa zato B92, kako navodi, nije uspela da dobije odgovor na pitanje ko će i kada vratiti novac koji duguju. Iz LDP-a poručuju da će dug pokriti iz privatnih kompanija koje će im pomoći. Uz DSS, stranka koja ima pozitivan saldo iz kampanje 2014. godine je SNS. Imali su prihode oko 944 miliona dinara, a potrošili su 2 miliona dinara manje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track