Najnovije vesti

BRUKA PARLAMENTA: Bacili 12,8 miliona na sistem koji ne radi!
Foto: Beta Nenad Petrović

Poslanici daju pare na softver koji ne koriste

BRUKA PARLAMENTA: Bacili 12,8 miliona na sistem koji ne radi!

Politika
12:40h
Za održavanje opreme za elektronski parlament iz džepova građana izbijeno oko 105.000 evra, a sednice i dalje drže „po starinski“

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije džaba su iz džepova poreskih obveznika prošle godine izbili čak oko 12,8 miliona dinara za održavanje softvera i opreme jer elektronski parlament ne radi. Makar kad je reč o održavanju plenarnih sednica.Što je još gore, tolike pare su otišle Bugarima jer je elektronski parlament u srpsku skupštinu uvodila bugarska firma „Lireks“. Elektronski parlament zvanično je počeo da radi u decembru 2011. godine, ali se koristi samo na skupštinskim odborima i u pisarnici.- Taj projekat je platio OEBS, ali smo se mi ugovorom obavezali da finansiramo mesečno održavanje. Mnogo je para na to otišlo, a sistem uopšte nije siguran da bismo se usudili da elektronski održavamo plenarne sednice. Može da se desi da pukne usred sednice i šta smo onda uradili. Ne želimo da rizikujemo da dođe do kolapsa sistema - priča naš izvor iz Skupštine.

Vršljaju po papirima

Još je veći problem, kako saznajemo, to što Bugari imaju uvid i u naša poverljiva dokumenta.- Oni mogu da ulaze, na primer, i u predložene amandmane poslanika i da ih menjaju. To nije nimalo naivno - kaže naš sagovornik.Inače, projekat elektronskog sistema rada u Skupštini, vredan oko 1,8 miliona evra, platio je OEBS, a na tenderu su odbijene sve srpske IT kompanije.

Pečatirala... Dejanović
Pečatirala... Dejanović

Kako saznajemo, ugovor o donaciji potpisala je 22. decembra 2010. godine tadašnja šefica parlamenta Slavica Ðukić Dejanović, a Skupština se obavezala da će od 2014. nastaviti da plaća održavanje softvera po 1.070.000 dinara mesečno. Samo za prošlu godinu tako je uludo potrošeno 12,8 miliona dinara.

Dobro ste me podsetili

Komentare generalnog sekretara Skupštine Jane Ljubičić i Slavice Ðukić Dejanović nismo dobili. Šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić kaže da bi uvođenje e-parlamenta mnogo koštalo.- Da bi plenarne sednice bile elektronske, trebalo bi kupiti 250 laptop računara. Svakako će rad biti kvalitetniji kad to bude profunkcionisalo - kaže Babić, dok Borislav Stefanović iz DS, kaže: - Većina poslanika i ne zna da svaki mesec baca po milion za održavanje nečega što ne radi. Dobro ste me podsetili na to.

Loš softverPOSLANICI NA MUKAMAPoslanici su u velikom problemu jer se često dešava da sistem pukne.- To nam mnogo otežava rad jer za svaku sitnicu moramo da zovemo Bugare da to poprave - kaže naš izvor.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja