PREMIJER NA SRPSKOM DAVOSU O ŠKOLOVANJU: Moj sin ne zna šta je vodomer!

22. ekonomski forum na Kopaoniku

PREMIJER NA SRPSKOM DAVOSU O ŠKOLOVANJU: Moj sin ne zna šta je vodomer!

Politika -
To znači da bi već u srednjoj školi deca trebalo da saznaju šta je to rad i šta je to posao. Ja sam išao u zemunsku fabriku satova „Insa“ i tada sam naučio šta je nešto što moraš da uradiš i kako to da uradiš, rekao je Vučić

KOPAONIK - Politička i ekonomska elita okupirala je juče Kopaonik, gde je počeo 22. srpski Davos - ekonomski forum, ali je zvezda prvog dana bio premijer Aleksandar Vučić.On je govorio o ekonomskim ciljevima Vlade, napretku, preduzećima u restrukturiranju, investicijama, smanjenju penzija, a osvrnuo se i na uvrede kojima su ga svojevremeno častili navijači zbog insistiranja da se klubovi privatizuju.- Zato sam trpeo ono što ste svi vi lajkovali, a to je „Vučiću pe..ru“. Pozadina toga jeste želja da privatizujem klubove.

Pitanje je da li će država imati snage za to - rekao je Vučić, koji je na ovaj način prokomentarisao pogrdno skandiranje Novaku Ðokoviću na košarkaškoj utakmici Partizan - Crvena zvezda, kada je deo navijača crno-belih vređao najboljeg tenisera sveta.

Legenda Srbije... Novak Ðoković
Legenda Srbije... Novak Ðoković

- Tako nešto je sramota. Činjenica je da u Srbiji zahvalnost najkraće traje - rekao je on i naveo:- On je legenda Srbije. Sramota je što Srbi vređaju Ðokovića po navijačkoj osnovi. U redu je da meni vičete „Vučiću, pe..ru“, ali da to vičete Ðokoviću, to je bezobrazluk najgore vrste.

PRESEK STANJA U ZEMLJIPLAN ZA BUDUĆNOST

Kada je reč o javnim finansijama, Vučić je kazao da je postignut napredak, ali da je boljka nedostatak preduzetničkog duha i domaćih investicija. Vučić je podsetio i da je u mandatu njegove vlade doneto nekoliko modernih zakona u skladu sa evropskom praksom - o radu, penzijama, stečaju, planiranju i izgradnji. On je konstatovao da u Srbiji veoma dugo vlada princip razmišljanja „o naredna tri ili mesec dana“, ali ne o tome šta će se raditi za tri ili više godina.

KAPITALNA ULAGANJA

Predsednik Vlade je podsetio da smo „stegli kaiš i pritegli državnu kasu“, ali je dodao da ne treba štedeti na kapitalnim izdacima.- Kapitalna ulaganja i ulaganja u infrastrukturu su jedini način i zato polažemo nadu u prugu Beograd-Budimpešta i „Beograd na vodi“, sve što bi moglo da doprinese rastu BDP - istakao je on.Upravo zato je insistirano na pravljenju „jedinice za isporuku“ (delivery unit). On je rekao da je ostvareni suficit od dve milijarde „ogroman uspeh“.

NEMAMO PROJEKTE

Premijer je objasnio da i kada bi sada uspela privatizacija PKB, „Telekoma“, Aerodroma „Nikola Tesla“ i sve ostale, ne bismo znali na šta da potrošimo dobijeni novac „jer nemamo projekte“.- U međuvremenu smo izgubili preduzetnički duh, imamo inteligentnu naciju i ljude, ali nam se sav biznis oslanja na državu, a privatna inicijativa je maltene nestala - konstatovao je Vučić.

JORGOVANKA, IZVINI, GOVOR JE NA 25 STRANA

Vučić je na početku izlaganja najavio govor na 25 strana.- Izvinjavam se, Jorgovanka, ja taj formalni deo nikada ne obavljam kako treba. Govor mi je na 25 strana, ali kako niko to ne može da sluša, skratiću - rekao je premijer.

IskrenoMOJ SIN NE ZNA ŠTA JE VODOMERGovoreći o švajcarskom modelu školovanja, Vučić je dao primer i svog sina Danila.- To znači da bi već u srednjoj školi deca trebalo da saznaju šta je to rad i šta je to posao. Ja sam išao u zemunsku fabriku satova „Insa“ i tada sam naučio šta je nešto što moraš da uradiš i kako to da uradiš. Današnja deca pojma nemaju. Moj sin pojma nema. Kad mu pomenem vodomer, kaže: „Šta pričaš, ti“. E to želimo da promenimo - rekao je.

Dualni sistemŠVAJCARSKI MODEL OBRAZOVANJAPremijer Vučić je najavio dolazak potpredsednika švajcarske vlade, koji će pokušati da prenese iskustvo o dualnom sistemu obrazovanja, odnosno o tome da učenici i studenti iz klupa izađu spremni za tržište rada.- Ako iz škola budemo na vreme slali da nauče posao, imaćemo obrazovanu i motivisanu radnu snagu - rekao je premijer i naveo da će u tom smislu takođe biti potrebna pomoć domaćih privrednika. Promena u obrazovanju će se, kako je rekao, primenjivati od 2016. ili 2017. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track