UOČI DAČIĆEVE POSETE Pusić: Pričaćemo o Veljku Mariću i mogućoj razmeni zatvorenika
Foto: Fonet, Beta

Ministarka očekuje pomak

UOČI DAČIĆEVE POSETE Pusić: Pričaćemo o Veljku Mariću i mogućoj razmeni zatvorenika

Politika -
Ponovila je da Hrvatska neće postavljati posebne kriterijume za Srbiju tokom pregovora o ulasku u EU

ZAGREB - Hrvatska ministarka Vesna Pusić izjavila je da će sa Ivicom Dačićem pričati i o slučaju Veljka Marića uz mogućnost da problem bude rešen razmenom zatvorenika.

"Ima nekoliko pitanja koja bi se mogla pomaknuti na ovom sastanku, a jedno od njih je i slučaj Veljka Marića. To je jedno humanitarno pitanje i nadam se da bi tu moglo biti nekih pomaka", rekla je Pusić povodom sutrašnje posete Ivice Dačića Zagrebu.

Povodom izjave predsednika Srpskog narodnog veća Milorada Pupovca da je najizglednije da slučaj hrvatskog ratnog veterana Veljka Marića, koji je u Srbiji osuđen za ratni zločin, bude rešen razmenom zatvorenika, Pusić je rekla da je moguće da Dačić dođe s takvim predlogom, u slučaju da postoji neki srpski državljanin koji je u sličnoj situaciji. "Ne vidim razloga zašto Vlada ne bi pristala na razmenu zatvorenika", dodala je Vesna Pusić.

Ona je ukazala da to ne rešava šire pitanje regionalne jurisdikcije koju je je Srbija uvela time što se proglasila nadležnom za procesuiranje ratnih zločina počinjenih na području drugih država bivše Jugoslavije. "Regionala jurisdikcija je nešto što inače ne postoji i to ćemo rešavati kroz proces prilagođavanja Srbije evropskim standardima", objasnila je ona.

Ponovila je da Hrvatska neće postavljati posebne kriterijume za Srbiju tokom pregovora o ulasku u EU. Kako je najavljeno u Beogradu, osim s Vesnom Pusić, planirano je da se prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačića sutra u Zagrebu sastane i s premijerom Zoranom Milanovićem i predsednicom Kolindom Grabar Kitarović.

Dačića će primiti i predsednik Sabora Josip Leko, a planiran je i susret s predstavnicima Srba u Hrvatskoj. U uzvratnu posetu Hrvatskoj Dacičh je trebalo da dođe još u novembru prošle godine, ali je ta poseta odložena pošto su hrvatske vlasti zamerile zvaničnima u Beogradu da se nisu jasno ogradili od izjava haškog optuženika i lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, koji je pušten iz Haga na privremenu slobodu.(Beta/N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja