TRAŽE REFUNDIRANJE Petrović: Recite mi jednog ministra koji sam plaća putarinu
Foto: Dragana Udovicic

Nadoknada za troškove

TRAŽE REFUNDIRANJE Petrović: Recite mi jednog ministra koji sam plaća putarinu

Politika -
Ne tražim svakog dana besplatnu putarinu već samo kada dolazimo na zasedanja i službeni put. Neka mi kaže neko ime jednog ministra koji ide svojim kolima na službeni put i plaća sam putarinu, navodi Petrović

BEOGRAD - Poslanik Jedinstvene Srbije (JS) Petar Petrović zatražio je danas da se poslanicima kada dolaze na sednice Skupštine Srbije omogući nadoknada troškova za putarinu, a sa tom inicijativom složilo se nekoliko poslanika naprednjaka, socijalista, kao i Partije ujedinjenih penzionera Srbije.

"Ne tražim svakog dana besplatnu putarinu već samo kada dolazimo na zasedanja i službeni put. Neka mi kaže neko ime jednog ministra koji ide svojim kolima na službeni put i plaća sam putarinu", rekao je Petrović na sednici Odbora Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja.

On je naveo da poslanici koji putuju iz Vranja i Leskovca na sednice parlamenta i odbore mesečno imaju troškove i 20.000 dinara za putarine, a da oni koji su iz Beograd i okoline te troškove nemaju i da on samo traži ravnopravnost.

"Nije korektno da poslanici koji prelaze i 200 ili 300 kilometara budu poslanici drugog reda", rekao je Petronijević i zatražio da Odbor zauzme stav o tom pitanju. Sa Petrovićem su se složili i neki poslanici Srpske napredne stranke, Partije ujedinjenih penzionera Srbije i Socijalističke partije Srbije, dok je predsednik Odbora Zoran Babić (SNS) rekao da će on ipak da plaća putarinu i da ne vidi razlog zašto bi se razlikovao od drugih građana.

Poslanik SNS-a Saša Maksimović kazao je da iz Zrenjanina putuje, da nažalost odatle do Beograda nema autoputa i da zato ne plaća putarinu, ali da se solidariše sa stavom Petrovića. Poslanik SNS-a Ljubiša Stojimirović rekao je da je iznenađen odlukom da poslanici od 1. marta plaćaju putarinu, navodeći da oni ne dolaze samo u Skupštinu na sednice već da imaju obavezu da obilaze glašače i građane po Srbije da vide kako žive.

Poslanica PUPS-a Mira Petrović rekla je da je ona iz Beograda, ali da misli da putarinu ne treba da plaćaju ni poslanici ni ministri.

"Jasno je koliko ima ministara i poslanika - 15 ministara i 250 poslanika i izabrani smo na te funkcije da obavljamo svoju dužnost", rekla je Mira Petrović. Poslanik SPS-a Milisav Petronijević pitao je da li ministri idu svojim autom na službeni put i da li im putarinu plaća ministarstvo ili oni iz svog džepa.

Predsednik Odbora Zoran Babić kazao je da će naredne sednice odboru biti dostavljen dokument koji je uputilo preduzeće "Putevi Srbije" Skupštini o tome da od 1. marta i poslanici plaćaju putarinu i naglasio da nije u redu da o tome Skupštinu obaveštava referent tog preduzeća. On je, međutim, naveo da ne treba praviti razlike između građana Srbije i poslanika.

"Ja ću i dalje plaćati putarinu jer je plaćaju i svi drugi građani pa ne vidim zašto bi to meni smetalo", kazao je Babić. Ministarstvo saobraćaja i infrastrukture naložilo je nedavno "Putevima Srbije" da od 1. marta svi državni organi moraju da plaćaju putarinu, osim policije, vatrogasaca, vojske i Hitne pomoći.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track