Vučić poslao telegram saučešća premijeru Singapura
Foto: Reuters

Na vest o smrti državnika Lija Kuan Jua

Vučić poslao telegram saučešća premijeru Singapura

Politika -
Sa žaljenjem smo primili vest o smrti osnivača Singapura i istaknutog državnika, vašeg oca, prvog premijera Republike Singapur Lija Kuana Jua. Međunarodna zajednica je izgubila široko poštovanog lidera, tvorca modernog i uspešnog Singapura, čijem se razvoju i napretku svi divimo, piše u telegramu

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas telegram saučešća predsedniku Vlade Singapura Liju Hsijenu Lungu, povodom smrti njegovog oca Li Kuan Jua, državnika koji od Singapura načinio globalni trgovinski i finansijski centar.

"Sa žaljenjem smo primili vest o smrti osnivača Singapura i istaknutog državnika, vašeg oca, prvog premijera Republike Singapur Lija Kuana Jua. Međunarodna zajednica je izgubila široko poštovanog lidera, tvorca modernog i uspešnog Singapura, čijem se razvoju i napretku svi divimo", navodi se u telegramu.

"Molim Vas da, u ime Vlade Republike Srbije i u moje lično ime, prenesete izraze iskrenog saučešća narodu Singapura i članovima Vaše porodice", napisao je premijer Srbije, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.Li Kuan Ju, prvi premijer Singapura i državnik koji je transformisao taj mali lučki grad u globalni trgovinski i finansijski centar, preminuo je juče u 92. godini, saopštila je singapurska vlada.Li, po obrazovanju advokat školovan na Kembridžu, bio je premijer Singapura 31 godinu i nastavio je da radi u vladi do 2011.

Visoko cenjen kao kreator prosperiteta u Singapuru, kritikovan je zbog autoritarne vladavine, preneo je BBC.Pod njegovom vladavinom sloboda govora bila je ograničena, a politički protivnici često pred sudovima, ali je on insistirao da su ograničenja govora i javnih protesta neophodna kako bi se održala stabilnost u multietničkom i multiverskom društvu.Koosnivač je Stranke narodne akcije (PAP) koja je vladala Singapurom od 1959. i vodio je novoformiranu državu kada se odvojila od Malezije 1965, preneo je Rojters.Bio je visoko cenjen među građanima Singapura, koji će ove godine proslaviti 50. godišnjicu od sticanja nezavisnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track