TOMIN SIN KOPIRA MARKA MILOŠEVIĆA: Radomir Nikolić bi da gradi Diznilend u Kragujevcu
Foto: Fotomontaža Kurir

Saznajemo

TOMIN SIN KOPIRA MARKA MILOŠEVIĆA: Radomir Nikolić bi da gradi Diznilend u Kragujevcu

Politika -
Mašta Radomir Nikolić namerava da u tom gradu izgradi poznati zabavni park, iako neki od postojećih već propadaju. Krajnje nerealnu ideju izložio je čak i američkom ambasadoru Kirbiju, od koga je tražio da mu omogući kontakte

BEOGRAD - Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić namerava da u tom gradu izgradi zabavni park Diznilend! Pritom, tu krajnje nerealnu ideju izložio je čak i američkom ambasadoru u Srbiji Majklu Kirbiju, od koga je tražio da mu omogući kontakte, saznaje Kurir.

Kako saznajemo, nakon što su saslušali Nikolićevu ideju, Amerikanci su napomenuli da ni Diznilend u Parizu nije profitabilan. Drugim rečima, skrenuta mu je pažnja da to baš i nije najbolja poslovna ideja.Loš poslovni potezNikolić junior, međutim, nije bio obeshrabren tim odgovorom.- Nema veze, mi ćemo to da pravimo. Samo vi nama dajte kontakte - rekao je Nikolić američkom ambasadoru Majklu Kirbiju.Koliko je ideja gradonačelnika Kragujevca, daleko od realnosti možda najbolje ilustruje to da bi izgradnja Diznilenda bila investicija skoro duplo skuplja od „Beograda na vodi“. Naime, troškovi gradnje Diznilenda u Šangaju u Kini, koji bi trebalo da bude otvoren 2016, procenjeni su na 5,5 milijardi dolara. Možda još neverovatnije zvuči podatak da trenutno u svetu ima svega pet Diznilenda, od kojih su tri izvan SAD.Podsetimo, devedesetih je još jedan sin tadašnjeg predsednika Srbije Marko Milošević došao na ideju da pravi zabavni park, što je i učinio gradnjom Bambilenda u Požarevcu. Međutim, po grandioznosti ideja Radomira Nikolića daleko premašuje Miloševićevu. Zabavni park Bambilend, 16 godina posle otvaranja tokom NATO bombardovanja Srbije, danas je zarastao u korov, devastiran je i zaboravljen.

Junior u zemlju propaoNa koji način bi se finansirala ta izgradnja i ko bi bili mogući investitori, nismo uspeli da saznamo. Novopečeni gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić nije odgovarao na pozive novinara Kurira. Ni lider opozicije u Kragujevcu i bivši gradonačelnik Veroljub Stevanović nije bio dostupan za komentar. Ovim povodom pitanja smo poslali i američkoj ambasadi u Beogradu.Istovremeno, članica Gradskog veća Kragujevca za upravljanje projektima i međunarodnu saradnju Minja Obradović nije želela direktno da se izjasni da li je Kirbiju izložena ideja o gradnji Diznilenda.- Sve što je rečeno na sastanku, kasnije je saopšteno i novinarima. To je sve što imam da kažem - poručila je Obradovićeva, odbijajući da odgovori sa da ili ne naše konkretno pitanje.Inače, posle sastanka s Kirbijem, Nikolić nije pominjao predlog o gradnji Diznilenda.- Razgovarali smo o mogućnostima ulaganja u poljoprivredu, industriju, interesovalo ih je poslovanje „Fijata“. Kompanija „Džonson kontrols“, koja ima pozitivno iskustvo u Kragujevcu, naša je najbolja preporuka - izjavio je tada Nikolić.Stručnjak za strana ulaganja Mahmud Bušatlija smatra da je ideja o gradnji Diznilenda u Srbiji krajnje besmislena.- Na znam čak da li to ima smisla i komentarisati. Kakav crni Diznilend?! Samo nam to još treba. U situaciji u kojoj se nalazi Srbija, to me podseća na Marka Miloševića i gradnju Bambilenda - zaključuje Bušatlija.

ReagovanjaMilutin Mrkonjić, SPSPodržavam svaku investiciju. Samo neka ne kopira od Marka Miloševića jer je to propalo.Dragan Marković Palma, JSSrećno mu bilo! Sve što neko gradi u Srbiji je dobro i to podržavam.Dragan Šutanovac, DS Pod vlašću Aleksandra Vučića i oca Radomira Nikolića Srbija je već postala Diznilend, tako da me ne čudi ni ova neostvariva ideja posle onog Bačevićevog kanala i investicija od 10.000 milijardi.

Diznilendi u svetu Anahajm (kod Los Anđelesa) SAD Orlando, SAD Tokio, Japan Hongkong, Kina Pariz, Francuska

Evropski Diznilend loša investicija

PARIZ GUBI STOTINE MILIONA EVRAEvrodiznilend u Parizu u poslednjih nekoliko godina beleži milionske gubitke. Tako je gubitak pariskog Diznilenda dostigao u prvom kvartalu poslovne 2011-2012. godine 100,8 miliona evra, što je za 21 milion više nego u istom periodu pre godinu dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track