Jelena Trivan: Nikolić nije šansa za Srbiju

Intervju, potpredsednica DS

Jelena Trivan: Nikolić nije šansa za Srbiju

Politika -
Verujem da će građani glasati za sigurnost i odgovornost, za rezultate i ugled, a ne za stranputice i neizvesnost

BEOGRAD - Žena u politici.Potpredsednica DS Jelena Trivan veruje u pobedu predsednika svoje stranke. U intervjuu za Kurir ona kaže da svako ima šansu na izborima, ali ne krije da nije uverena u ispravnost politike naprednjaka. Govori o ženama u politici i najavljenoj kandidaturi Jadranke Šešelj za predsednika Srbije.

♦ Hoće li Tadić osvojiti još jedan mandat?- Verujem da će građani, baš kao i ranije, glasati za sigurnost i odgovornost, za rezultate i ugled, a ne za stranputice i neizvesnost.

♦ Ima li šanse da ga Nikolić ipak pobedi?- Svako ima šansu, zato izbori i postoje. Samo što ja ne verujem da je Nikolić šansa za Srbiju.

♦ A Jadranka Šešelj?- Nikada nisam imala razumevanja ni sklonosti za politiku SRS - baš kao što danas ne verujem otcepljenim radikalima u SNS. Za mene je sve to politika neizvesnosti i neodgovornosti. Jadranka Šešelj je žena - neko ko u političku arenu ulazi prvi put u veoma teškim okolnostima, i zato politika njene stranke, ne ona lično, treba da bude predmet za raspravu.

♦ Da li je naporno biti žena u Srbiji?- Lagala bih kada bih rekla da nije. I dalje žena ima tradicionalnu ulogu, posvećena je roditeljstvu, briga o porodici prepuštena je njoj. S druge strane, ima potpuno ravnopravnu ulogu u borbi za posao.

♦ Da li ste bili diskriminisani kao žena?- Ne na klasičan način, ali sam bila dezavuisana. Tipičan primer je kad ženama u parlamentu dobacuju: „Što ne držiš varjaču, nego mirkofon.“ U vreme Koštunice, koleginica u skupštini je morala da podnese ostavku jer je zatrudnela.

♦ Da li je Srbija spremna da na njeno čelo dođe žena?- I u vašem pitanju postoji predrasuda. Za muškarce niko ne pita ima li nekog dovoljnog sposobnog za to mesto, nego se to nekako podrazumeva. Srbija ima mnogo sposobnih žena.

Ne moram da budem popularna

♦ Naprednjaci tvrde da ih vi najviše napadate od svih iz DS.- Meni je važnije da u Srbiji pobedi razum i odgovornost nego da ja budem popularna i omiljena, tako da ću, u gomili slatkorečivosti i lažnih obećanja, i dalje preuzimati nepopularnu ulogu da govorim činjenice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track