Devenport: Skrining uspešno završen, EU posvećena proširenju
Foto: Fonet

Srbija na putu evropskih integracija

Devenport: Skrining uspešno završen, EU posvećena proširenju

Politika -
Srbija kao zemlja kandidat treba da pokaže svoju nedovosmilenost i proaktivnu posvećenost procesu evropskih intregracija i to jače nego u prošlosti

BEOGRAD - Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport poručio je danas da u EU postoji snažna posvećenost proširenju koje će uključiti zemlje iz regiona i da sve zemlje treba da budu pripremljene u naredne dve-tri godine za signale koji će dolaziti iz Unije.

"Srbija kao zemlja kandidat treba da pokaže svoju nedovosmilenost i proaktivnu posvećenost procesu evropskih intregracija i to jače nego u prošlosti...Postoji snažna posvećenost proširenju kojim će se u EU uključiti i zemlje iz ovog regiona i svi mi moramo biti pripremljeni tokom naredne dve-tri godine za druge signale koji će dolaziti iz EU, jer postoji većina u Evropskom parlamentu koja je za proširenje", rekao je Devenport na konferenciji "Srbija na putu evropskih integracija - skrining posle skrininga".S druge strane, prema njegovim rečima, postoje i one države članice koje su protiv daljeg prošiarenja, ali da svi treba da se naviknu na pluralizam."Pluralizam je nesto što postoji i on ne treba da nas odvraća", ukazao je Devenport.

Devenport je izjavio da je skrinig uspešno završen i da Srbija značajno radi na sprovođenju ekonomskih reformi, te da zbog toga Vlada Srbije uživa podršku kako Evropske komisije, tako i država članica EU. Devenport je podsetio da je Srbija pregovore sa EU započela januara prošle godine, izrazivši nadu da će do kraja godine biti otvorena i prva poglavlja u pregovorima sa EU.

"Veliki značaj imaju poglavlja 23 i 24 koja se tiču vladavine prava i ona se nalaze na samom vrhu spiska poglavlja koji će nadamo se biti otvorena i tokom 2015. godine", rekao je Devenport.Govoreći o završenom skriningu, Devenport je rekao da je on važan u smislu boljeg razumevanja obe strane - šta treba da se uradi u smislu usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa paravnim tekovinama EU.

"Možemo da vidimo da je Srbija postavila dobar osnov koji je neophodan za dalji tok procsa pristupanja. Takođe, može se reći da je Vlada Srbije, odnosno njen pregovarački tim koji predovodi Tanja Miščević, pokazao divan profesionalizam i posvećenost svome zadatku tako što su se držali onog vremenskog rasporeda koji je bio određen", rekao je Devenport, poručivši i da pored prevremenih izbora i nove vlade pregovori su tekli tačno prema postavljenom planu.Kaže i da se pridaje veliki značaj pristupanju Srbije EU i da to stalno ističe i srpski premijer, te da je to ponovljeno i tokom prošlonedeljne posete visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.

"Veoma je važno da se zastane i vidi šta je urađeno do sada i da se pritom ne izgubi iz vida činjenica da su raniji procesi prioširenja pokazali da je uvek korisno da se u koštac sa poteškoćama uhvati odmah. Ti problemi se razlikuju od zemlej do zemlje, a znamo šta će biti na vasem putu i ne treba ih ostavljati za kasnije", poručio je Devenport, ukazujući da vlada mudro radi na pospešivanju bilateralnih odnosa sa susednim zemljama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track