Đurić protiv smanjenja Kfora: Ko će čuvati Srbe, Visoke Dečane...
Foto: Marina Lopičić

Kosovska vojska ne dolazi u obzir

Đurić protiv smanjenja Kfora: Ko će čuvati Srbe, Visoke Dečane...

Politika -
Upozorio je i na moguću ulogu jednonacionalne vojske u obezbeđenju sigurnosti, zapitavši kako bi "preobučeni pripadnici OVK" to radili

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić usprotivio se danas najavama formiranja kosovske vojske i smanjenju snaga pripadnika Kfor-a, istakavši da to ne bi bilo u interesu mira i stabilnosti i zaštite Srba u pokrajini.Đurić je, na sednici Parlamentarne skupštine NATO, kazao da smanjenje snaga Kfor-a može značiti samo destabilizaciju i u najgorem slučaju, nasilje nad nealbancima.

"Ko će ako ne bude Kfor-a čuvati manastir Visoki Dečani i Srbe u Gračanci, Štrpcu...", upitao je on.Prema njegovim rečima nikakva kosovska vojska ne može da bude zamena za međunarodne snage jer je Kfor, pre svega, faktor odvraćanja.

Đurić je upozorio i na moguću ulogu jednonacionalne vojske u obezbeđenju sigurnosti, zapitavši kako bi "preobučeni pripadnici OVK" to radili. Đurić je ponovio da je zvanični Beograd privržen ispunjenju svih odredaba Briselskog sporazuma i da će nastaviti da pruža ruku svim političkim strankama u Prištini, a koje se posebno protive stvaranju Zajednice srpskih opština (ZSO).

On je naveo i da nijedna od tačaka u vezi s formiranjem ZSO nije ispunjena navodeći da je osnovni razlog za to što političke snage u Prištini to ne žele.Đurić je dodao i da niko ne treba da se plaši formiranja ZSO, ukazavši da Priština "izmišlja političke prepreke za formiranje", naglasivši da će Beograd nastaviti da im pruža ruku u očekivanju da će je prihvatiti.

Prema njegovim rečima i političke stranke Albanaca bi trebalo da shvate da ono što je dobro za Srbe ne može da bude loše za kosovske Albance.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track