(VIDEO) VUČIĆ VANREDNO: Svih sedmoro u helikopteru za mene su heroji i nisu krivi ni za šta
Foto: Printskrin Rts

Premijer o padu helikoptera

(VIDEO) VUČIĆ VANREDNO: Svih sedmoro u helikopteru za mene su heroji i nisu krivi ni za šta

Politika -
Molim vas da sada ne krivite Omera Mehića. Kao bezbroj puta do sada želeo je da spase jedno dete, nije uspeo, sam je platio cenu. Omer nije kriv, kao ni Bandić, ni mnogi drugi, rekao je premijer
1 / 3 Foto: Tanjug Rade Prelić

BEOGRAD - Svih sedmoro u helikopteru za mene su heroji i nisu krivi ni za šta, rekao je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić u današnjem obraćanju uživo iz zgrade vlade koje je završeno oko 14 sati.

Omer Mehić, Milovan Đukarić, Nebojša Drajić, Ivan Miladinović, Dževad Ljajić, Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović... imena su koja su zaboravljena tokom hajke i jurnjave za uzrocima, nalogodavcima... Nije kriv ni Omer Mehić, ni Predrag Bandić, ni vojska, oni su za mene heroji - naglasio je premijer dodavši da je šest života izgubljeno da bi se spasao jedan, onaj najvredniji.

UŽIVO OBRAĆANJE PREMIJERA MOŽETE PRATITI OVDE

Vanredna konferencija je počela u 13 časova. Obraćajući se javnosti, premijer je rekao da su novinari prvi insistirali na objavljivanju izveštaja, a da se on pitao ne bi ga ni objavljivao jer je odgovornost za nesreću utvrđena, ali da po njemu krivaca nema.

Foto: RTS printscreen
Foto: RTS printscreen

- Tužilaštvo će ispitati svaku vrstu krivične odgovornosti za pad vojnog helikoptera u kojem je pogunulo sedam osoba, a svaku vrstu političke odgovornosti tražite od mene, rekao je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić, ističući da su članovi posade heroji, a ne krivci i da javnost treba da prekine hajku na njih.

"Zadovoljite se time što ste jurili i krivili ministre, generale i pukovnike i molim vas da sada ne krivite Omera Mehića. Kao bezbroj puta do sada želeo je da spase jedno dete, nije uspeo, sam je platio cenu. Omer nije, kriv, kao ni Bandić, i mnogi drugi", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.Vučić je rekao da posada helikoptera za njega lično i za vladu nije ništa kriva, da su oni heroji i da će ih tako pamtiti i on i Srbija.

Prema njegovim rečima, da bi bila stavljena tačka na priču o helikopteru, potrebno je da tužilaštvo, koje je samostalan organ, uradi svoj posao i u to se niko neće mešati. On je naveo da je u Nemačkoj javnost pružila podršku porodici kopilota koji je kriv za pad aviona u Džermanvingsa, dok se kod nas dešava suprotno i još jednom zamolio da se poštuju žrtve.

Vučić je rekao i da je on lično mislio da izveštaj ne bi ni trebalo da bude objavljen i ponovio da je VS naša najbolja institucija i da neće nikome dozvoliti da je urušava i sve to zarad sitnih šićardžijskih stvari."Dok sam živ takvoj politici suprotstavljaću se" rekao je Vučić.

Piloti Omer Mehić, Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Drajić, mehaničar Ivan Miladinović i zdravstveni radnici Dževad Ljajić i Miroslav Veselinovic i beba Ademović su imena nastradalih koja su u potrazi za krivcima za pad helikoptera zaboravljena, rekao je Vučić.

O Vojislavu Šešelju i "Oluji"

Odgovarajući na novinarska pitanja o Vojislavu Šešelju i njegovom eventualnom povratku u Hag, Vučić je rekao: "Nije Vlada Srbije DHL, pa evo vam jedan paket tamo, jedan vamo."

- Vlada Srbije ima svoje dostojanstvo - rekao je premijer govoreći u nastavku konferencije o Vojislavu Šešelju zapištavši se istovremeno kada je on to ozdravio jer su nam "iz Haga rekli da je teško bolestan".

Vučić je izjavio danas da će Vlada Srbije odlučivati o zahtevu Haškog tribunala kada dobiju "papire" u kojima se navodi da je lider radikala Vojislav Šešelj ozdravio. "Odlučivaćemo kada neke papire dobijemo, ali u tim papirima moraju da mi napišu, kada je to Šešelj ozdravio i kojim lečenjem i metodama", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije. On je podsetio da je Šešelj pušten na slobodu nakon 11,5 godina zbog bolesti, ali da on nema nijedan dokaz da je u međuvremenu ozdravio. "Šešelj je građanin Srbije, o njegovoj politici ne mislim ništa dobro ali naš posao je da zaštitimo našeg građanina i njegovo ustavno pravo", rekao je premijer. On je upitao da li je Srbija tražila da ga (Šešelja) vrate ili su ga oni (Haški tribunal) vratili.

"Vlada Srbije ima svoje dostojanstvo, drži do ponosa svog naroda i drži do prava svojih građana.. Nemam nijedan dokaz da je ozdravio. A šta, da ide na dva meseca, pa izreknu presudu pa ga opet vrate", istakao je Vučić. Vlada Srbije će, kako je naveo, odluku doneti u skladu sa interesima Srbije i poštovanjem građana Srbije. To sa politikom nema veze, rekao je Vučić navodeći da je paljenje hrvatske zastave u organizaciji SRS necivilizovan čin i da tako ne treba da se razgovara. Na pitanje novinarke hrvatske televizije, kako komentariše izjave zvaničnika Srbije da je Ante Gotovina ustaša, Vučić je upitao, a kada ćete vi da kažete neke pozitivne reči o srpskim generalima.

"Kod vas se Oluja slavi, kod nas je to najtužniji dan kada je najmanje 250.000 ljudi proterano sa svoojih ognjišta. Ali zbog toga što imamo različit pogled na prošlost ne treba da imamo različitu pogled na budućnost", rekao je Vučić. On je izrazio uverenje da će sa premijerom Hrvatske Zoranom Milanovićem postići dogovor kako da se funkcioniše u budućnosti, i rešavaju krizni momenti. "Daću sve od sebe da izgradimo najbolje moguće odnose", istakao je premijer Srbije.

http://www.youtube.com/watch?v=ckndG0VZJUw

"Slažem se s Kirbijem, mi jesmo u šizofrenoj situaciji"

Vučić je izjavio danas da je saglasan s izjavom američkog ambasadora Majkla Kirbija da je Srbija u šizofrenoj situaciji te da srpski premijer treba da pomiri "emocionalno dobar odnos građana Srbije prema Rusiji i njihovu želju da žive kao u Evropi". Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara na preš konferenciji u Vladi Srbije, negirao da je Kirbi rekao da su Srbi šizofren narod, već je, kako je naveo, rekao da se nalazimo u "pomalo šizofrenoj situaciji gde imamo emocionalno dobar odnos prema Rusima, dok s druge strane želimo da živimo kao u Evropi". "Saglasan sam sa svakom rečju koju je juče izgovorio, osim sa onim lepim rečima koje je o meni izgovorio. Uvek više volim da slušam B92 i N1 kada o meni govore, nego kada govori Majkl Kribi. Kirbi mnogo lepo govori u odnosu na njih", rekao je Vučić.

"Železara će biti profitabilna već u maju"

Vučić je na konferenciji izjavio i da je smederevska Železara poslednjih meseci uspela da smanji gubitke i poručio da će to preduzeće poslovati profitabilno već u maju. Vučić je, na konferenciji za medije, istakao da je gubitak u poslovanju Železare u januaru bio devet miliona evra, dok je u martu taj minus "15 puta niži", a da će u aprilu biti ispod 500.000 evra.

Foto: Tanjug: Rade Prelić
Foto: Tanjug: Rade Prelić

"Već u maju očekujemo da Železara posluje profitabilno", poručio je Vučić istakavši da je to preduzeće, posle Fijata, već postala drugi izvoznik u Srbiji. Prema Vučićevim rečima Železara je ostvarila uštedu na kupovini koksa, od oko dva miliona dolara mesečno, rude od oko 1,5-2 miliona dolara, na struji od oko dva miliona dolara, šljaci milion-milion ipo i vatrostalnim materijalima od oko 0,5 miliona dolara. "Imaćemo i dodatne uštede. Železara će biti nosilac privrednih aktivnosti u Srbiji. Iza Fijata je već drugi izvoznik, dramatično povećava proizvodnju i u potpunosti je opredeljena ka izvozu."U aprilu ćemo imati oko 85.000 do 90.000 tona, a u maju ćemo ići na maksimum proizvodnje od 95.000 tona kada je reč o jednoj visokoj peći. Očekujemo da do novembra pokrenemo drugu visoku peć i da idemo na rekordnu proizvodnju u Železari", poručio je Vučić.

"Omašili smo kod deficita, srećom u dobrom pravcu"

Vučić je na današnjoj konferenciji kazao i da je vlada mnogo promašila kada je reč o deficitu za prva tri meseca, ali srećom u dobrom pravcu i dodao da bi veće plate i penzije mogle da se očekuju samo ako se u narednom periodu pokaže da postoji zdrava ekonomska podloga za takve poduhvate.

Foto: Tanjug: Rade Prelić
Foto: Tanjug: Rade Prelić

Deficit je u prva tri meseca bio 21,44 miliona dinara, naveo je on, što je 33,5 milijarde bolje nego što je očekivano. Svi prihodi su bolji od očekivanih, a rashodi niži, rekao je premijer. Vučić je rekao da se slaže sa izjavom predsednika Fiskalnog saveta Pavla Petrovića da su režultati dobri ali ne spektakularni. On je podsetio da je zbog poplava i vode u kopu Tamnava proizvodnja struje pala.Prema njegovim rečima, bolji standard građani bi mogli da očekuju i na svom džepu da osete za dve godine poboljšanje svog standarda. "Ali to nećemo da radimo kao neki, zbog izbora, pa su nas odveli u drastičan rast javnog duga. Mi ćemo to raditi zato što smo napravili zdravu i dobru ekonomsku podlogu za takve poduhvate", rekao je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track