HAG NEĆE ŠEŠELJA: Serž Bramerc uzalud urgirao ekspresan povratak?!
Foto: Rojters

Pretresno veće nema rok za odluku

HAG NEĆE ŠEŠELJA: Serž Bramerc uzalud urgirao ekspresan povratak?!

Politika -
Spekuliše se već u kuloarima Tribunala da će sujdija Antoneti još "kupovati" vreme i odlagati poziv za Šešelja, a nije isključeno da on izuzme svoje mišljenje kada se bude konačno odlučivalo o nalogu Žalbenog veća

Tužilaštvo Tribunala u Hagu neprijatno je iznenađeno što sudija Žan Klod Antoneti i Pretresno veće još nisu poslali Vojislavu Šešelju nalog da se vrati u Sheveningen, saznaju Večernje novosti u diplomatskim izvorima.

Prema našim informacijama, glavni sudija u procesu protiv lidera radikala nije ni obavestio Tužilaštvo kada će postupiti po nalogu Žalbenog veća da se Šešelj vrati, izdatog pre nedelju dana. Pretresno veće nema određen rok do kada mora da odluči, ali je tužilac Serž Bramerc, navodno, očekivao da se dopis iz Tribunala već pošalje optuženom. Tačnije, istog dana kada su sudije iz drugostepenog veća to naložile.

Moguće je da su i katolički uskršnji praznici i neradni dani u institucijama uticali na pomeranje konačne odluke o Šešelju.

Spekuliše se već u kuloarima Tribunala da će Antoneti još "kupovati" vreme i odlagati poziv za Šešelja, a nije isključeno da on izuzme svoje mišljenje kada se bude konačno odlučivalo o nalogu Žalbenog veća.

Tek kad Pretresno veće donese odluku, ona se najpre šalje Šešelju. Ukoliko on odbije da se dobrovoljno vrati u pritvorsku jedinicu, što je i više puta najavio, Hag će uputiti dopis i Vladi Srbije sa nalogom da ga isporuči.

Premijer Aleksandar Vučić poručio je da će preuzeti na sebe odluku o Šešelju, ali da će tražiti od Tribunala i pismene dokaze da se lideru radikala, građaninu Srbije, popravilo zdravstveno stanje, pa ga sada traže nazad. Predsednik Vlade je podsetio da je Šešelj baš zbog teške bolesti vraćen da se leči sa slobode.

Lekar prvog čoveka Milovan Bojić preporučio je svom pacijentu da ove nedelje počne sa hemoterapijom, ali je Šešelj odbio uz obrazloženje da terapija ne sme da se prekida. Ukoliko se vrati u Hag, on tamo neće nastaviti lečenje.

Predsednik SRS došao je u Srbiju u novembru 2014. posle skoro 13 godina provedenih u Hagu. Pušten je uz dva uslova - da ne razgovara sa svedocima i da se vrati u Holandiju čim ga pozovu. U poslednjoj odluci Žalbenog veća ukazuje se na to da je prekršio ova pravila igre.

ŠEŠLJ POSLE USKRSA IDE U VELIKU PLANU

Kako nam je rečeno u SRS, Šešelj nastavlja sa stranačkim obavezama. Svakoga dana dolazi u partiju, a planira i nove posete gradovima širom Srbije. Naredna stanica mu je Velika Plana, gde će otići posle Uskrsa.

HAG: NEMA NIŠTA NOVO

Kako je rečeno u Hagu, još nema novosti u predmetu Šešelj.

- U ovom trenutku se još ne zna kada će biti odžana naredna sednica Pretresnog veća u tom predmetu - kažu za "Novosti" u Haškom tribunalu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track