Devenport: Nema novih uslova, otvaranje poglavlja ove godine
Foto: Dado đilas

Akcioni plan

Devenport: Nema novih uslova, otvaranje poglavlja ove godine

Politika -
Mi smo spremni i na bazi ta dva akciona plana, Evropska komisija će predati i akcione planove i preporuke zemljama članicama Evropke unije, rekao je danas u Subotici šef delegacije Evropske unije u Srbiji

Nema novih uslova za Srbiju na putu ka Evropskoj uniji, a otvaranje prvih poglavlja u pregovorima može se očekivati tokom ove godine, rekao je danas u Subotici šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport.

On je rekao da ne zna šta je potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić imao u vidu kada je rekao da EU ne zna šta će sa Srbijom i da joj stalno postavlja nove uslove.

"Kao što je rekla Federika Mogerini tokom boravka u Beogradu nedavno - nema novih uslova. Možda gospodin potpredsednik ima u vidu šta je konkretno potrebno da se otvori jedno ili drugo poglavlje. Ne znam, treba da se obratite njemu da saznate šta ima u vidu", rekao je Devenport novinarima pred tribinu u Jevrejskoj opštini u Subotici.

On je kazao da se sada žele otvaranje prvih poglavlja u pregovorima, čemu prethodi izrada, kako očekuje, poslednjeg nacrta akcionog plana za poglavlje 23, a nakon toga i za poglavlje 24.

"Sve to zavisi od, s jedne strane Ministarstva pravde, a sa druge strane od Ministarstva unutrašnjih poslova. Mi smo spremni i na bazi ta dva akciona plana, Evropska komisija će predati i akcione planove i preporuke zemljama članicama Evropke unije", rekao je Devenport.

Upitan kada se očekuje otvaranje prvih poglavlja, Devenport je rekao da mu je teško da odgovori na to pitanje pre no što pogleda akcioni plan, ali da će se to desiti uskoro.

"Mislim da uskoro, tokom ove godine u svakom slučaju, možemo da pričamo o otvaranju ta dva poglavlja", rekao je Devenport.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track